Rat u Ukrajini, 341. dan – „Ruska vojska napreduje u Ugledaru i Artemovsku“; Bahmut pred opkoljavanjem

Rat u Ukrajini, 341. dan – „Ruska vojska napreduje u Ugledaru i Artemovsku“; Bahmut pred opkoljavanjem

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • „Ruska vojska napreduje u Ugledaru i Artemovsku“

Soledar će biti obnovljen po uzoru na Marijuopolje, naveo je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da ruske oružane snage nastavljaju napredovanje u Ugledaru, gdje su se učvrstile u istočnom dijelu grada, kao i Artemovsku /Bahmut/, u kom se nastavljaju žestoke borbe.

„Prerano je govoriti o operativnom opkoljavanju Artemovska, tamo se nastavljaju prilično žestoke borbe. Pripadnici grupe ‘Vagner’ nastavljaju da djeluju danonoćno. Negdje se vode pozicione konfrontacije, ali u glavnim oblastima vidimo napredak. Naše jedinice nastavljaju napredovanje i u pravcu Ugledara“, rekao je Pušilin za TV kanal „Rusija 24“.

Rad ruske artiljerije kod  Ugledara

Kako je Pušilin naveo, ukrajinske trupe su ukopane u Ugledaru i još ne namjeravaju da se povuku.

„Neprijatelj još nije dobio naređenje da se povuče, odnosno, imao je vremena da se učvrsti, a s obzirom na veliki broj industrijskih objekata i visokih zgrada, pretpostavljamo da će pružiti otpor“, rekao je Pušilin i dodao da ne postoje tačne prognoze o vremenu oslobađanja grada.

U Soledaru će biti izgrađene višespratnice

Kako je Pušilin naglasio, u gradu Soledaru biće izgrađene visoke zgrade, dok će biti nemoguće obnoviti privatne zgrade u gradu i okolini.

Prema njegovim riječima, obnova grada će se odvijati u skladu sa iskustvom iz Marijupolja.

„Planiramo da stavimo glavni akcenat na višespratnice u ovom naselju. Sa individualnom stambenom izgradnjom, naravno, pitanje je uvjek komplikovanije. A uzimajući u obzir razaranja koja vidite sada u Soledaru i okolini, čak ni restauracija nekog dijela nije moguća“, naglasio je on.

Presječen još jedan put snabdevanja Ukrajinaca

Oslobađanje sela Blagodatnoje , u Artemovskom okrugu DNR, značajno poboljšava položaj ruske vojske i omogućava presjecanje drugog puta snabdijevanja Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je Pušilin.

„Sada nam je važno da presječemo put Časov Jar-Artemovsk. To je jedan od rijetkih preostalih puteva snabdijevanja neprijateljske grupacije. Ovdje vidimo i određene uspjehe u oslobađanju naselja Blagodatnoje, što nam omogućava značajno poboljšanje položaja i presjecanje jednog od puteva snabdijevanja u rejonu naselja Krasnaja Gora“, dodao je.

Juče je šef grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin rekao da su njegove jedinice preuzele kontrolu nad selom Blagodatnoje, koje se nalazi između Soledara i Artjomovska.

Ugledar

  • Ofanziva ruske vojske u regiji Zaporožje i na jugu Donbasa: Uništeno 100 vojnika Oružanih snaga Ukrajine

Ovo izvještava Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

▪️Krasni Liman, oblast Donjecka i Harkova: neprijatelj je izgubio 250 ljudi.

▪️Ruska artiljerija uništila je dvije haubice M777 i samohodne topove M109 proizvedene u SAD.

▪️Udarom visoke preciznosti uništeno je skladište municije 81. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Kramatorsku.

  • Ruska vojska napreduje kod Avdejevke, Vugledara, Artemovska i Limana, glavna stvar iz sažetka Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

▪️Oružane snage RF nastavljaju ofanzivne operacije na Limanskom, Bahmutskom, Avdejevskom i Novopavlovskom pravcu. U drugim pravcima – brani;

▪️Na Limanskom pravcu Oružane snage Ukrajine pod napadom u rejonima naselja. Novogorovka, Makeevka, Chervonopopovka i Dibrova LNR i Jampolovka i Jampol DNR.

▪️U pravcu Artjomovskog, ruska vojska pogađa Oružane snage Ukrajine u rejonima naselja. Verhnekamenskoe, Kontroverzno, Belogorovka, Vesele, Krasnaja Gora, Praskoveevka, Artjomovsk, Ivanovskoje, Ozarjanovka, Druzhba, Ivanopolje i Njujorški DNR.

▪️U pravcu Avdejevke ruske trupe su napale Oružane snage Ukrajine u rejonima naselja. Voda, Krasnogorovka i Marinka.

▪️U pravcu Novopavlovskog Oružanih snaga Ukrajine na udaru u rejonima naselja. Vodjanoje, Bogojavlenka, Ugledar i Neskučno DPR.

▪️U pravcu Kupjanska ruska vojska je pogodila položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Sinkovka i Kislovka u oblasti Harkov i Novoselovskoe, Berestovoe i Andreevka LNR.

▪️U pravcu Zaporožja i Hersona ruska artiljerija je napala položaje Oružanih snaga Ukrajine u područjima više od 40 naselja. Među njima su Vremevka DNR; Guljajpole i Belogorje – Zaporožje; Dobra nada u regiji Dnjepropetrovsk, kao i Berislav, Lvov, Ivanovka, Antonovka, Herson, Beregovoe i Ogromna Hersonska oblast.

Ruska UAV kamikaza uništava ukrajinsku artiljeriju na Ugledarskom pravcu

  • Wagner je 1,5 km od centra Bahmuta; Borbe za opkoljenje

„Ako se povučemo iz Bahmuta, to će biti zbog spašavanja života naših vojnika“

Denis Jaroslavski, zapovjednik ukrajinske jedinice koja se nalazi u Bahmutu, rekao je da bi jedini cilj eventualnog povlačenja ukrajinske vojske iz ovog grada bio spasavanje života ukrajinskih vojnika.

„Ako se naše zapovedništvo odluči povući iz Bahmuta, to bi bilo isključivo sa svrhom spasavanja života naših vojnika“, rekao je Denis Jaroslavski.

 

Upravo sada, ruske jedinice na Krasnoje (Ivanovskoe), koje se nalazi na autoputu Artemovsk-Konstantinovka. Ovo je bukvalno poslednji normalan put za snabdijevanje Bahmutskog garnizona Oružanih snaga Ukrajine. Nakon što ga je blokirao sa ruske strane, ukrajinski garnizon definitivno pada u gotovo potpuno opkoljenje.

Sjeverno od Artemovska Vagnerove snage postepeno oslobađaju Vasjukovki, ovo naselje je dio druge linije odbrane Ukrajinaca poslije Soledara. Oslobađanje Vasjukovke sa Krasnim će fatalno zakomplikovati položaj neprijatelja direktno u Artemovsku. Posle toga, cijela priča sa odbranom grada može da se završi bukvalno za nekoliko dana.

  • PMC „Vagner“ na kilometar i po od centra Artemovska /Bahmut/ – izvor borci 105. puka NM DNR
Trenutno ruske trupe jurišaju i na Ivanovski (nalazi se na autoputu Artemovsk-Konstantinovka) i Vasjukovku (10 km od Soledara).
  • Vagner zauzeo Kleshcheevku

Jurišnici „Orkestra“, koji su oslobodili selo Kleshcheevka, ispričali su kako su izbacili neprijatelja iz naselja.

Prema riječima boraca, obični ukrajinski borci nisu pružili otpor – borci Specijalnih snaga Azov jače su zagrizli na položaje. Međutim, naletom Rusa i oni su pobjegli.

Jedna od jurišnih grupa upala je i očistila dugotrajnu neprijateljsku vatrenu tačku u Kleščejevki, pri čemu je u bijeg bacilo oko 160 ljudi.

Inače, Ukrajinci koji su držali odbranu užasno su se ponašali prema mještanima.

„Jedan djeda je rekao da je pretučen jer su oni [borci Azova] nešto pogrešno rekli.

U očišćenom naselju pronađeno je dosta zapadnog oružja i municije.

ISTOK

CATEGORIES
Share This