Rat u Ukrajini, 339. dan – „U narednih mjesec, mjesec i po dana oslobodićemo sve“; Žestoke borbe za Ugledar

Rat u Ukrajini, 339. dan – „U narednih mjesec, mjesec i po dana oslobodićemo sve“; Žestoke borbe za Ugledar

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Zapad šalje tenkove Ukrajini

Ambasador Ukrajine u Francuskoj Vadim Omelčenko rekao je u petak da u Ukrajinu stiže 321 tenk.

Ruska je vojska u petak pokušala probiti ukrajinske obrambene linije na istoku i sjeveroistoku Ukrajine, a intenzivirala je i artiljerske udare, javlja Reuters.

Kijev je rekao da su žestoke borbe uslijedile nakon što je u četvrtak u raketnim napadima i napadima dronovima poginulo 11 ljudi. Ukrajina je te napade vidjela kao svojevrsnu reakciju na najave da će joj Zapad poslati više stotina borbenih tenkova.

Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Poljska pristale su Kijevu poslati svoje tenkove, a ambasador Ukrajine u Francuskoj Vadim Omelčenko rekao je u petak da u Ukrajinu stiže 321 tenk.

Iako je od Zapada zatražila i borbene avione, Ukrajina će za sada dobiti samo tenkove.

Očekuje se da će i Rusi i Ukrajinci na proljeće pokrenti ofenzive. Washington je Kijevu rekao da sa svojom pričeka dok mu ne stigne sve oružje koje mu Zapad namjerava poslati te dok njegovi vojnici ne prođu potrebnu obuku. Taj bi proces, piše Reuters, mogao potrajati nekoliko mjeseci.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak naveče da je situacija na fronti ekstremno neugodna, pogotovo na istoku Donjecke oblasti.

Zelenski je rekao da Rusi nadiru na ukrajinske pozicije te istovremeno uništavaju gradove i sela oko njih. Navodi se da ruske snage pokušavaju zauzeti grad Vuhledar te da se u njemu odigravaju žestoki sukobi. Ruska je vojska tokom posljednja 24 taj grad napala više puta. Ukrajinska je vojska rekla da su Rusi u Vuhledaru uništili sedam zgrada i dvije škole. „Njihova nas artiljerija stalno napada, a udaraju nas i iz zraka“, rekao je Jevhen Nazarenko, portparol 68. brigade ukrajinske vojske. „Nemamo ni minute predaha“, dodao je.

Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinjehubov rekao je da se žestoki sukobi odvijaju i u toj oblasti, ali da ukrajinske snage za sada uspješno odolijevaju ruskim napadima.

Jasna ilustracija šta će tenkovi Leopard 2 i Abrams morati da urade na ukrajinskom crnom tlu, s obzirom na činjenicu da su za trećinu teži od T-72M1. A za vuču oštećenog (neispravnog) ukrajinskog tenka bila su potrebna dva vozila istog tipa.

 • U DNR likvidirana grupa ukrajinskih diverzanata

Ruska artiljerija likvidirala je noćas diverzantsko-izviđačku grupu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevke u DNR, javlja dopisnik Sputnjika.

Ruski obaveštajci i artiljerija su uz pomoć savremene optičko-elektronske opreme za nadzor ušli u trag grupi protivnika koja je pokušavala da pređe liniju fronta i prodre na rusku teritoriju.

Diverzantska grupa Oružanih snaga Ukrajine likvidirana je djelovanjem topova „giacint“ kalibra 152 milimetara i haubica „gvozdika“ kalibra 122 milimetara ruske vojske.

Navodećom raketom uništena grupa ukrajinskih divezanata

 • Ruska artiljerija uništila haubicu D-30 u Hersonskoj oblasti

Ruska vojska uništila je artiljerijsku posadu Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.

Tom prilikom su likvidirana tri ukrajinska vojnika dok su petorica ranjena.

 • Ukrajinska vojska napala

Ukrajinska vojska je granatirala Novoajdar u Luganskoj Narodnoj Republici koristeći američke sisteme „hajmars“, saopštile su lokalne vlasti.

APU je iz HIMARS-a pucala na šest stambenih zgrada i bolnicu u Novoajdaru.

„Uslijed granatiranja naselja Novoajdar upotrebom HIMARS MLRS-a oštećeno je Teritorijalno medicinsko udruženje Novoajdar i šest jednospratnih stambenih zgrada“, saopšteno je iz JCCC-a.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske snage izvele ciljani napad „hajmarsima“ na lokalnu bolnicu u Novoajdaru na teritoriji LNR. Poginulo je 14 a ranjeno 24 pacijenata i osoblja bolnice.
Kako se navodi, u bolnici koju su gađale ukrajinske snage ljekari su mjesecima pružali pomoć lokalnom stanovništvu i vojnicima.
 • SAD – saučesnik u zločinu

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski smatra da su Sjedinjene Američke Države direktni saučesnici ratnog zločina Kijeva, usljed koga je poginulo 11 civila.

„Još jedan ukrajinski monstruozni ratni zločin. Četrnaest civila je poginulo u bolnici od raketa, koje su poslale SAD. A, kao što znamo od ukrajinskih zvaničnika, ciljevi ‘hajmarsa’ usaglašavaju se sa Vašingtonom“, napisao je Poljanski na svom nalogu na društvenim mrežama.

On je ocijenio da to čini SAD direktnim saučesnicima i da američki poreski obveznici moraju da znaju kako se koristi njihov novac.

U napad umješani i plaćenici?

Prema procjeni vojnog stručnjaka i potpukovnika LNR u penziji Andreja Maročka, u raketni napad na bolnicu možda su umješani i plaćenici iz NATO zemalja.

On smatra da je napad „hajmarsima“ bio 100 odsto isplaniran i da se ne može nazvati slučajnošću. Prema njegovim riječima, napad na medicinsku ustanovu je bio dogovoren sa članicama NATO.

Senator sa Krima Sergej Cekov prokomentarisao je da kijevski režim, gađajući bolnice, podsjeća na naciste iz Drugog svjetskog rata i da je potrebna međunarodna istraga događaja.

 • Vagner zauzeo

Vagner zauzeo podzemni kamenolom, grad kako ga zovu, sa dosta ukrajinske opreme kod Bahmuta!

Rad ruskog helikoptera K.62 kod Svatova

 • Ruska armija uspješno napreduje kod Gorlovke – Prihodko
 „Sa sjeverozapadne strane našeg grada, trupe Ruske Federacije izvode uspješne ofanzivne operacije, a neprijatelj se neće zaustaviti ni pred čim da ometa napredovanje naših trupa. Grad je danas cijeli dan granatiran. Preklinjem vas, ne napuštajte prostorije i skloništa“, obratio se građanima Gorlovke Ivan Prihodko.
 • „Kraken“ likvidira Ukrajince koji se ne bore

Na snimcima sa šljemova vojnika se vidi kako pripadnici „Krakena“ likvidiraju ukrajinske vojnike koji navodno odbijaju da se bore.

Vezali su im ruke, preko očiju stavili selotejp i natpis „izdajnik“.

 • Žestoke borbe za Ugledar

U toku su žestoke borbe za Ugledar, a ruske snage su se učvrstile na istoku i jugoistoku grada i drže predgrađa, izjavio je savjetnik šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Kako je rekao, juriš na grad komplikuje velika industrijska zona koju ukrajinske snage koriste kao uporište slično poput situacije sa rudnicima soli u Soledaru i u kompleksu „Azovstalj“ u Mariupolju.

Govoreći o ukrajinskim snagama, Gagin je kazao da se u Ugledaru uglavnom nalaze pripadnici raznih jedinica i često među njima nedostaje komunikacije što ide naruku ruskoj vojsci.

Podsjetimo, vlasti DNR prethodno su objasnili da bi zauzimanje Ugledara ruskoj vojsci omogućilo izlazak na Krasnoarmejski i Kurahovski pravac.

Bahmut

 • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Insajderi Kremlja rekli su za Blumberg da ruski predsjednik Vladimir Putin priprema novu ofanzivu koja bi mogla da počne već u februaru ili martu 2023.

▪Ruske snage su nastavile ofanzivu u pravcu Artjomovskog, na zapadnoj periferiji Donjecka i na zapadu Donjecke oblasti.

Uništeno ukrajinsko skladište municije u Novoselovki

▪Ruske trupe su juče nastavile lokalne ofanzivne operacije u Zaporožju.

▪Ruske vlasti nastavljaju da integrišu oslobođene teritorije u ruske pravne i administrativne strukture.

Rad ruske artiiljerije kod Avdevke

 • DNR će biti oslobođena u narednih mjesec i po dana – Apti Alaudinov

„Ruske jedinice se kreću naprijed i potiskuju neprijatelja sa svih strana. Oružane snage Rusije napreduju u pravcu Ugledara i Artemovska. Neprijatelj polako počinje da se povlači, gubi mnogo ljudstva.

Čečenske jedinice kod Kremene

Mislim da će to biti u narednih mjesec dana ili najviše mjesec i po vidjećemo oslobođenu Donjecku Narodnu Republiku“, – komandant specijalnih snaga „Ahmat“, zamenik komandanta 2. armijskog korpusa LNR  Apti Alaudinov.

Uništavanje ukrajinske kolone vozila u rejonu Kremene

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This