Rat u Ukrajini, 328. dan – ⚔Seversk u operativnom okruženju; Arestovič dao ostavku

Rat u Ukrajini, 328. dan – ⚔Seversk u operativnom okruženju; Arestovič dao ostavku

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Ukrajinski TG kanal „Legitimni“ piše:

„Naš izvor javlja da će Bahmut biti potpuno opkoljen , na šta Generalštab upozorava Kancelariju predsjednika. Svakodnevno raste rizik da više od dvije hiljade vojnika Oružanih snaga Ukrajine budu opkoljeni.

U Bahmutu  se formira mini-kotlić u koji će biti gotovo nemoguće dostaviti municiju ili pojačanje (rotacija).

Svi koji tamo ostanu biće ili zarobljeni ili će poginuti, kao što se desilo u Soledaru“.

  • ⚔Seversk je već u operativnom okruženju i očigledno će uskoro biti napušten

Seversk je započeo evakuaciju vlasti i društvenih institucija.

U gradu je malo prisustvo Oružanih snaga Ukrajine, inžinjerijske konstrukcije se ne podižu.

Podsjećamo da glavni fokus Severska NIJE sam grad jer se nalazi na nizini okružen visovima, koji su bili glavni problem tokom ruskog juriša na Seversk tokom ljeta.

Savjetuje se pažljivo posmatranje i prihvatanje vijesti sa rezervom.

  • Arestovič ponudio ostavku

Aleksej Arestovič, savjetnik predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, priznao je da je zgrada u Dnjepropetrovsku uništena ukrajinskim projektilom i potvrdio da je napisao svoju ostavku zbog napada javnosti na njega.

  • Napadi dronovima na Krim izvršeni iz Odese

Posljednji napadi ukrajinskih dronova na Krim izvedeni su iz Odese, ali oni nisu uspjeli da pređu rusku liniju PVO, izjavio je za Sputnjik poslanik Državne dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik.

„Odesa je postala odskočna daska za napade ukrajinskih dronova na teritoriju poluostrva, ali oni nisu uspjeli da pređu krimsku liniju PVO. Čak se i koncentrisani napadi danas odbijaju. Naša PVO pokazuje ne samo visok nivo, već prilagodljivost savremenim uslovima borbenih dejstava: na koncentrisane napade ciljeva koji su slabo primjetni, male brzine i teško uočljivi“, rekao je Belik.

Prema njegovim riječima, Krim je uvjek bio za Rusiju poseban vojni region, gdje se gradila pouzdana linija odbrane.

Ukrajinske trupe su od početka godine nekoliko puta napadale Krim bespilotnim letjelicama. Sve one bile su oborene. Poslednji koncentrisani napad izvršen je 16. januara, kada je sistem protivvazdušne odbrane oborio 11 dronova.

  • Raspoređivanje u toku; Grade liniju odbrane

Ukrajinske trupe počele su da grade liniju utvrđenja u Zaporoškoj oblasti, pripremajući se za odbranu na privremeno okupiranom dijelu regiona, izjavio je za Sputnjik član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. „Ako se bukvalno donedavno neprijatelj spremao za ofanzivu, sada se njihova taktika drastično promijenila.

Ukrajinska strana je u velikoj mjeri počela da se priprema za odbranu, hitno je počela da podiže utvrđenja, što se nije desilo od proljeća prošle godine“, objasnio je Rogov. Prema njegovim riječima, ukrajinska strana formira nekoliko linija odbrane, uključujući i najbliže predgrađe Zaporožja.

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je rusko-ukrajinski rat u „odlučujućoj fazi“.

▪Ruske snage su nastavile jurišne operacije u rejonu Svatova i u pravcu Kupjanska, dok su ukrajinske snage pokušale da napreduju u rejonu Kremenne.

▪Ruske snage su ostvarile teritorijalne osvajanje sjeverno od Bahmuta i možda intenziviraju napade južno od Bahmuta u oblasti Kleščejevke.

Oružane snage RF nastavile su sa kopnenim napadima na oblast Avdiivka i zapadnu periferiju Donjecka.

▪Ruske snage su nastavile sa naporima da akumuliraju ljudstvo na istočnoj (lijevoj obali) Hersonske oblasti i razviju nove logističke rute između Rusije i južne Ukrajine.

ISTOK

CATEGORIES
Share This