Rat u Ukrajini, 325. dan – Prvi snimak Wagnera iz Krasne gore; Masovni raketni udari po Ukrajini

Rat u Ukrajini, 325. dan – Prvi snimak Wagnera iz Krasne gore; Masovni raketni udari po Ukrajini

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Prvi snimak Wagnera iz Krasne gore, sjeverno od Bahmuta!

Evo i kordinata linije fronta – (48.664497, 38.015041)

  • Situacija kod Soledara

🔺Ruske trupe su razvile ofanzivu iz Soledara. U popodnevnim satima su se javili izvještaji da su se borci Vagnerovog PMC-a ukopali na željezničkoj stanici Salt i upali u rudnik broj 7. Poslije sloma ukrajinske odbrane kod Soledara, Oružane snage Ukrajine pokušavaju svim silama da se učvrste bar na nekim linijama, ali do sada nisu uspjele, da ne govorimo o kontraofanzivi, planovima g. koji se izlijegu u Kijevu.

🔺Razvija se i ofanziva kod Artemovska /Bahmut/. Nakon uzimanja Ekperienced-a, „Vagner” nastavlja da se kreće u grad sa juga. Istovremeno, vode se bitke za ovladavanje Kleščejevkom.

🔺U pravcu Limanskog, ruske trupe se postepeno probijaju kroz odbranu neprijatelja, udarajući na velike snage Oružanih snaga Ukrajine u šumama zapadno i jugozapadno od Kremenne.

🔺Ukrajinski militanti su pokušali da napreduju kod Belogorivke, ali su dočekani žestokom vatrom i brzo su „popunjeni“ sa 200 i 300 vojnika.

Trenutni front nakon pada Soledara:

  • Snimci sa fronta

U blizini Bahmuta:

Ruska pojačanja na frontu:

Rusku artiljeriju navode preko drona:

  • Iskanderi ili iranske rakete pogodile su Kijev iz Bjelorusije

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je da su rakete koje su jutros pogodile Kijev letjele sa sjevera (iz Republike Bjelorusije) balističkom putanjom.

  • Brifing ruske vojske: Ofanziva u Donjeckom pravcu, uništeno nekoliko ukrajinskih diverzantskih grupa

Jurišni odredi i jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije napredovale su u dijelu fronta kod Donjecka u pravcu mjesta Solj. Za dan su likvidirale preko 70 ukrajinskih vojnika i 10 jedinica vojne tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U Harkovskoj oblasti uništene su dvije diverzantske izviđačke grupe protivnika, a jedna u dijelu fronta kod Krasnog Limana u DNR. Tom prilikom je likvidirano 50 ukrajinskih vojnika.

U pravcu Južni-Donjeck motorizovane jedinice Istočnog vojnog okruga i marinci Tihookeanske flote uništile su dvije izviđačke grupe ukrajinske vojske. U tom dijelu fronta za dan je likvidirano preko 30 ukrajinskih vojnika kao i dva oklopna vozila i četiri pikapa.

U Harkovskoj oblasti uništen je artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje koji su koristile ukrajinske snage kao i tri haubice D-20. Uništene su i dve samohodne haubice 2S3 „akacija“, haubica D-30 i samohodne haubice 2S1 „gvozdika“ u DNR i Zaporoškoj oblasti.

U području Berdjanska u Zaporoškoj oblasti i mjesta Novi Svet u DNR ruski sistemi PVO presreli su sedam projektila ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „oljha“. Oborene su i četiri ukrajinske bespilotne letelice.

U DNR i Zaporoškoj oblasti ruska vojska je uništila dva skladišta municije ukrajinske vojske.

Evakuacija ranjenih Ukrajinaca iz Soledara

  • Raketni napad na Kijev, meta kritična infrastruktura

Zamjenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko, naveo je da su napadi izvedeni na objekte kritične infrastrukture u glavnom gradu Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema preliminarnim informacijama, nema povrijeđenih, saopštio je načelnik Kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba.

Gradska vojna uprava pozvala je građane da ostanu u skloništima.

Agencija navodi da je serija jakih eksplozija odjeknula jutros u različitim dijelovima Kijeva, posebno u centru grada i u stambenim naseljima na lijevoj obali Dnjepra.

Dva minuta nakon napada u Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena je vazdušna opasnost.

Na društvenim mrežama pojavile su se objave o eksplozijama u Kijevskoj oblasti, posebno u gradovima Buča i Hostomel.

Prethodno je zamjenik komandanta kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Pavljuk izjavio da jutrošnje eksplozije u Kijevu i Kijevskoj oblasti nisu povezane sa vojnim operacijama.

Kijev jutros, tek poslije udara oglasila se sirena za napad

  • Raketa pogodila zgradu u Dnjepropetrovsku
„U Dnjepropetrovsku je raketa PVO tradicionalno uletjela u stambenu zgradu.“- tvrde ruski izvori! „Nijedna faza kalibracije od oktobra nije prošla a da ukrajinske protivvazdušne rakete nisu pogodile stambene zgrade.“
 

ISTOK

CATEGORIES
Share This