Rat u Ukrajini, 177. dan – Urušavaju se ukrajinske linije; Sve veća opasnost za nuklearku

Rat u Ukrajini, 177. dan – Urušavaju se ukrajinske linije; Sve veća opasnost za nuklearku

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Izvještaj sa fronta:

 – 37. bataljon 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine potpuno je izgubio borbenu sposobnost. Kadrovski gubici su premašili 60 odsto.

– Preko 80 nacionalista 18. bataljona 35. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine uništeno je visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije

– Više od 90 stranih plaćenika uništeno je tokom napada na Harkov.

– Artiljerija je uništila više od 250 militanata 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i tri skladišta municije.

– Ruska PVO je oborila 10 bespilotnih letjelica i presrela tri MLRS granate.

  • Juri – brifing: Urušavaju se ukrajinske linije odbrane!

Brusilovska ofanziva a-la 2022 se nastavlja. Ofanziva sjeverno od Harkova se razvija tako brzo da je, kako Juri priznaje, prevazišla njegova očekivanja (i često mu se zamjera da je pretjerano optimističan uopšte).

Postoje razlozi da se vjeruje da je direktan juriš na važno utvrđenje Zoločevo počeo ozbiljno – a ako se neki, još uvek nepotvrđeni izvještaji pokažu tačnim, prva linija je probijena.

Neprijateljske pozicije se ispituju kod Čugujeva. U Bahmutu se savezničke trupe sada vide ne samo na istočnim periferijama, već i na sjevernim. Južno od njega, savezničke trupe ulaze u dugo sporno selo Kodema, u pokušaju da istisnu neprijatelja iz njega.

Oko Avdejevke postoje indicije da se već druga linija odbrane urušava, pošto savezničke jurišne trupe ulaze u Opitnoje.

Napredovanje se nastavlja kod Ugledara, juriš moguć narednih dana.

Snimak borbi kod Avdejevke

  • Snage DNR zauzele važnu visoravan u pravcu Avdejevke

Vojska Donjecke Narodne Republike je uz podršku artiljerije zauzela visoravan u pravcu Avdejevke, koju su ukrajinske trupe koristile kao osmatračnicu i vatreni položaj, izjavio je za Sputnjik komandant haubične baterije 1. slavjanske brigade sa pozivnim „Medved“.

„Ispunjavamo postavljene zadatke uništavanja neprijatelja kod Avdejevke i pokrivanja naših trupa i pješadije. Naše snage su zauzele ventilacioni šaht rudnika Butovka. Naravno, tamo su borbe bile teške, ali pješadija je izašla na kraj sa svojim zadatkom“, ispričao je.

Uništavanje objekata APU najnovijim visoko preciznim projektilima “Izdeliye-305”

  • Rastu tenzije oko nuklearke

Kijevski režim za 19. avgust priprema provokaciju u nuklearki „Zaporožje“ tokom posjete generalnog sekretara UN Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinske trupe planiraju da izvrše artiljerijske udare na teritoriju nuklearke sa položaja u Nikopolju, planirano je da se krivica svali na Rusiju.

Ministarstvo odbrane naglašava da ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriji Nukelarne elektrane „Zaporožje“, niti u okolnim područjima.

Gdje će ići zračenje iz Zaporoške NE u slučaju havarije

  • Novi napadi

Ukrajinske trupe ponovo su gađale područje nuklearke Zaporožje. Bilo je najmanje 6 projektila, elektrana nije oštećena – saopštile su vlasti regiona.

  • “Ukrajinske snage masovno granatiraju grad Energodar”

Oružane snage Ukrajine sprovode masovno granatiranje grada Energodara, saopštila je danas pres-služba gradske uprave.

“Oružane formacije kijevskog režima otvorile su veliku vatru na područje grada Energodara”, navela je pres-služba gradske uprave u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Vlasti su pozvale stanovnike da se sklone na bezbjedna mjesta, a u toku je utvrđivanje informacija o mjestima koja su granatirana, eventualnim žrtvama i oštećenjima civilne infrastrukture.

Video prilozi:

Ruski artiljerijski posmatrač ispričao je za RIA Novosti o svom radu i pokazao pogodak na položaje ukrajinske vojske u oblasti Harkov:

T-72B je izdržao udarac protivtenkovskih sistema Javelin:

Kadirov ponosan na svoje heroje!

“Pravi Čečeni od rođenja znaju kako da podnesu udarac i izdrže sve teškoće. To je u krvi pravih sinova naroda. Čak i krvareći i uprkos strašnom bolu, neustrašivo gledaju smrti u oči i prihvataju svoju sudbinu sa Allahovim imenom na usnama.”

“Ovi okviri su dobar primjer nesebičnosti, hrabrosti, čvrstine, nefleksibilnosti i neuništivosti naših vojnika. Apsolutna neustrašivost, koja se može vidjeti na primjeru naše drage BRAĆE – komandira bataljona puka specijalne policije imena Heroja Rusije A.A. Kadirova iz Ministarstva unutrašnjih poslova Čečenske Republike – kapetana policije Majrbeka Daudova i majora policije Ilmana Gučigova.” -piše Ramzan Kadirov na svom telegram kanalu!

ISTOK

CATEGORIES
Share This