Raskol u modričkom SNSD-u

Raskol u modričkom SNSD-u

Juče je raspušten cjelokupni Opštinski odbor SNSD-a u Modriči kako bi pobunjenom Opštinskom odboru SNSD-a u Modriči nametnuo svog kandidata za načelnika opštine.

Prema našim saznanjima, danas je zvanično izvršena primopredaja pečata i predaja dužnosti novom opštinskom odboru SNSD-a, kojem su prisustvovati i visoki stranački funkcioneri Igor Žunić i Luka Petrović. Jučerašnjem raspuštanju cjelokupnog opštinskog odbora je prethodilo višemjesečno previranje i spekulacije oko kandidata ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata za načelnika opštine Modriča.

Dobro upućeni izvori navode da se u modričkom ogranku SNSD-a se već nekoliko mjeseci bila ljuta bitka oko toga ko će biti kandidat za načelnika opštine. Dosadašnji načelnik opštine, Mladen Krekić, već šesnaest godina je na vlasti i imao je čvrstu namjeru da ponovo izađe na crtu opoziciji koja ovaj izborni ciklus nastupa nikad jača, sa advokatom Jovicom Radulovićem na čelu kao ozbiljnim protivkandidatom koji uživa dobar ugled među Modričanima.

Krekić kao još uvijek aktuelni načelnik sa dugogodišnjim stažom na toj funkciji nije imao većih problema u obezbjeđivanju podrške mjesnih odbora za još jednu, petu u nizu, kandidaturu za načelnika opštine. Međutim, mladi poslanik u NSRS i kćerka lokalnog imućnog biznismena, Mara Milošević, je na svoju stranu uspjela da pridobije naklonost samog vrha rukovodstva SNSD-a, koji u njoj vide perspektivnu, mladu i solventnu stranačku uzdanicu u ovoj opštini.

U Modriči se već nekoliko mjeseci šuška da vlada tihi rat u samom SNSD-u, gdje kruže spekulacije da je Mladen Krekić pao u nemilost vrha stranke, jer mu se navodno stavlja na teret da dugi niz godina radi isključivo u sopstvenom interesu, osvajajući pobjede na lokalnim izborima, dok istovremeno opozicija pobjeđuje svaki put kada su u pitanju izbori na nivou RS i BiH. Podsjećamo, u Modriči su Ognjen Tadić, Vukota Govedarica i Mladen Ivanić odnosili pobjede protiv kandidata vladajućeg SNSD-a tokom proteklih izbornih ciklusa.

U ovoj opštini je najveći i najozbiljniji politički oponent SDS, koji je svog kandidata za načelnika opštine dosta samouvjereno imenovao još u decembru prošle godine, dok je kandidat ispred SNSD-a bio do kraja neizvjestan i tek u foto-finišu nametnut. Iako je Krekić obezbijedio ubjedljivu većinsku podršku mjesnih odbora, Mara Milošević je ostala favorit rukovodstva stranke. Kako saznajemo, na sastanku Opštinskog odbora SNSD-a, koji je održan 10. avgusta, struja koja je većinska i naklonjena dosadašnjem načelniku uspjela je u svom pružanju otpora protiv kandidature Mare Milošević kao kandidata za načelnika opštine izvojevati malu pobjedu tako što je za kandidata, na iznenađenje svih, izglasala kao alternativu Novku Marković, trenutnog direktora SŠC Jovan Cvijić u Modriči.

Ova svojevrsna neposlušnost modričkog SNSD-a nije naišla na odobravanje u samom vrhu stranke pa je cijela unutarstranačka borba kulminirala tako što je Milorad Dodik raspustio cjelokupni opštinski odbor i konačno stavio tačku na ovu sagu.

U ponedjeljak ističe rok CIK-a za dostavljanje kandidatura. A rukovodstvo stranke je uspjelo da nametne svog kandidata za načelnika opštine, iako u samoj završnici. Prema našim informacijama, u redovima modričkog SNSD-a ima mnogo nezadovoljnih i nije isključeno da značajan dio njih napusti stranku.

Iako se još ne zna ko će na kraju dobiti povjerenje glasača, za Modričane su dvije stvari izvjesne: da im predstoji interesantna izborna jesen i da će dobiti novog načelnika.

(istok)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS