Rafinerija ulja povećava gubitke i smanjuje broj radnika

Rafinerija ulja povećava gubitke i smanjuje broj radnika

Rafinerija ulja Modriča nastavlja sa gomilanjem gubitaka i otpuštanjem radnika kojih je na kraju prvog kvartala ove godine imala 211, odnosno 36 manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kada se poredi sa krajem 2021. godine, rafinerija je samo u prva tri mjeseca ove godine smanjila broj zaposlenih za 24.

Novak Vasilić, jedan od otpuštenih radnika koji je krajem prošle godine dobio otkaz kaže za CAPITAL da je tužio Rafineriju.

„Smatram da mi je kao i drugim radnicima trebalo da bude ponuđeno drugo radno mjesto“, kaže on.

CAPITAL je razgovarao sa još nekim radnicima rafinerije koji kažu da se radnici prebacuju u Optima grupu, a ostali koji na to ne pristanu dobijaju otkaz.

„Radnici prelaze u Optima grupu da rade poslove koje su radili u Rafineriji ulja. Na primjer, obračun plata se radi u Optima grupi za obje rafinerije i za Optimu“, kažu naši sagovornici.

Kada je u pitanju finansijski rezultat, rafinerija je u prvom kvartalu ove godine povećala gubitak za 58.000 KM, dok je akumulirani gubitak preduzeća dostigao skoro 108 miliona maraka.

Ukupni prihodi rafinerije u prvom ovogodišnjem kvatalu iznosili su 2,5 miliona KM i skoro u potpunosti se odnose na prihode ostvarene prodajom učinaka povezanim licima.

O otpuštanju radnika u Rafineriji ulja Modriča CAPITAL je pisao u tekstu Rusi krše prava radnika u Rafineriji ulja Modriča i masovno ih otpuštaju, a o svemu ovome upoznata je i Vlada Republike Srpske.

Inače, osnovna djelatnost ovog preduzeća je uslužna prerada za povezano lice Optima grupu. Optima grupa je vlasnik potpunog proizvodnog procesa u rafineriji, uz preneseno pravo korišćenja zaštićenog imena i žiga robne marke proizvoda Rafinerija ulja Modriča.

CAPITAL

CATEGORIES
Share This