Statistka i brojevi neupitno pokazuju da su Srbi u Hagu drakonski kažnjavani. Izrečene presude Srbima su 7 doživotnih robija i 1160 godina zatvora.

Hrvati su ukupno osuđeni na 294 godina, Bošnjaci na 42 godine i Albanci na ukupno 13 godina, rekao je zamjenik predsjednika SDS Milan Radović reagujući na presudu generalu Ratku Mladiću.

Da li se radi o pravu i pravdi, Radović poručuje da to mogu da presude buduće generacije.

Međutim, ukoliko posmatramo odnos hrvatskih političara i njihove zvanične politike prema optuženim Hrvatima, oni su to postavili kao nacionalni interes. Slično je i sa albanskom, ali i bošnjačkom stranom – naglasio je Radović.On je istakao da su političari iz Republike Srpske se prilično rezervisano ponašali prema optuženim Srbima i zato imamo ovakvu situaciju.

Ne smijemo zaboraviti da su pojedini političari, prije samo nepune dvije decenije, presudili i generalu Mladiću i Radovanu Кaradžiću, iako se danas pokušavaju predstaviti kao zaštitnici srpskih interesa – naveo je Radović.

On naglašava da utrkivanje u tome ko će prije da osudi rad Haškog tribunala je bez ikakvog smisla, jer ništa nije urađeno kako bi se stvari spriječile na vrijeme ili barem značajno amortizovale negativne posljedice.Radović podsjeća da se ne smije zaboraviti da su mnogi od optuženih ostajali usamljeni, bez ikakve pomoći i podrške, kako oni, tako i njihove porodice.

Srpski narod u Republici Srpskoj mora da promijeni svoju politiku, ne samo na unutrašnjem, nego i na međunarodnom planu. Prije svega, moramo imati jasno određenu strategiju i nacionalni interes. Pri tome moramo imati u vidu značaj ekonomije i pravne države, što dalje otvara pitanja zaustavljanja korupcije, problema odliva mozgova i mladih ljudi. Naša međunarodna politika bi morala da djeluje preventivno ili ex ante, a ne naknadno – pojasnio je Radović.Zamjenik predsjednika SDS je istakao da je važno da priznamo sami sebi da Republika Srpska na međunarodnom planu nije u dobroj poziciji što odluke Haškog tribunala i potvrđuju.

Republika Srpska je jaka onoliko koliko su jaki njeni građani, a srpski narod može da se odbrani od složenih međunarodnih izazova samo onoliko koliko se njegovo liderstvo bude odgovorno ponašalo. Srpskom narodu u Republici Srpskoj nisu od pomoći lideri koji mijenjaju stavove onako kako duva „dašak vjetra“ na Balkanu, već su mu potrebni lideri sa vizijom, koji iznad svega drže lični integritet, koji se prema svojoj istoriji ophode sa dubokim poštovanjem, a prema svom narodu sa ljubavlju – sugerisao je Radović.

On je zaključio da ne smijemo zaboraviti da samo jaka Republika Srpska, sa jakom ekonomijom, stabilnim pravosuđem i jasnom političkom vizijom može da bude zaštita svom narodu. Da smo se tako ophodili prema njoj posljednjih 15 godina, da smo uspjeli proizvesti kvalitetne i efikasne diplomatske odgovore, pitanje je da li bi se naše presude mjerile u milenijumskim kaznama – istakao je Radović.

(Vijestisrpske)