Radimo na tome da zaustavimo novac Republici Srpskoj

Radimo na tome da zaustavimo novac Republici Srpskoj

Kongresmenima je poručio da trebaju računati na američku reakciju u Bosni i Hercegovini. Smatra da SAD trebaju sankcionirati još neke bh. političare. Tvrdi da pojedini zvaničnici u privatnim razgovorima traže obustavu sankcija.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar danas je pred Pododborom komiteta za spoljne poslove SAD-a govorio i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Na stanje u Bosni i Hercegovini osvrnuo se govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo). Ponovo je poručio da će se SAD suprotstaviti antiustavnom djelovanju u Bosni i Hercegovini.

„U Bosni i Hercegovini, nažalost, Republika Srpska i njen predsjednik (Milorad Dodik) su i dalje fokusirani na podrivanje državnog ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njegove ponovljene antidemokratske aktivnosti prijete prosperitetu Bosne i Hercegovine i regiona. Nastavićemo se protiviti onima koji su odgovorni za podrivanje Dejtonskog sporazuma i prijete teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine“, istakao je.

Naglasio je da SAD podržavaju EUFOR-ovu misiju „Althea“ i da podržavaju korištenje Bonskih ovlaštenja visokog predstavnika (OHR) za suprotstavljanje tim nastojanjima.

Republikanska kongresmenka Ann Wagner je Eskobaru poručila da je potrebno sankcionisati one koji prijete teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Podsjetila je Eskobara da su SAD garant Dejtonskog sporazuma.

„Mir u Bosni je skup, a oni koji prijete moraju biti odgovorni“, dodaje Wagner.

Pitanje sankcija

Konstatovala je da je povlačenje Republike Srpske iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ozbiljan pokazatelj eskalacije. Napomenula je da je Dodik najavio održavanje referenduma o statusu Republike Srpske. Zatim je pitala Eskobara kako SAD namjeravaju to spriječiti.

Odgovarajući na to pitanje, istakao je ono za šta su se danas pojavili navodi, a to je da pojedine evropske i međunarodne finansijske institucije obustave finansiranje Republici Srpskoj.

„Želimo koristiti sva moguća sredstva da spriječimo takvo nešto. To znači jačanje EUFOR-ovih snaga, punu podršku visokom predstavniku (Kristijanu Šmitu) i mi s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom unijom radimo da zaustavimo novac, da se ne daje novac onima koji štete državi“, ukazao je.

Kongresmenima je poručio da trebaju računati na američku reakciju u Bosni i Hercegovini. Smatra da SAD trebaju sankcionirati još neke bh. političare. Tvrdi da pojedini zvaničnici u privatnim razgovorima traže obustavu sankcija.

Diplomatski izvori

Malo vjerovatne EU sankcije Dodiku, pojedine države povećale budžet za OHR

Upitan zašto EU ne uvodi sankcije, odgovorio je da je to dobro pitanje, podsjetivši da je za to potreban konsenzus svih 27 država članica. U tom kontekstu je istakao da je potrebno izvršiti pritisak na Mađarsku.

(Klix)

CATEGORIES
Share This