Propalo još jedno obećanje političara

Propalo još jedno obećanje političara

Umjesto očekivanih dvije marke po litri, građani i danas na pumpama toče gorivo po paprenoj cijeni od tri marke. Gotovo polovinu tog novca uzima država, iako smo slušali obećanja da će se odreći dijela prihoda.

Nije prvoaprilska šala, već činjenica. Mi bismo od 1. aprila mogli da imamo ukinute akcize na naftu i naftne derivate. To bi značilo da će u tom momentu cijene nafte i benzina biti oko dvije KM, poručio nam je prije mjesec dana premijer Srpske Radovan Višković.

A, šta imamo danas? Rezultat silnih najava političara i sastančenja jeste da i dalje vozači plaćaju preko tri marke za litar dizela i benzina.

Dok zemlje okruženja zamrzavaju ili snižavaju cijene goriva, u  Srpskoj i BiH i dalje nema naznake da bi moglo doći do pojeftinjenja.

Cijene čak i rastu po nekoliko feninga iz sedmice u sedmicu. Prema posljednjim podacima Spoljnotrgovinske komore, litar benzina BMB 95 u BiH je prošle sedmice koštao 3,01 KM, u Srbiji 2,91, u Sloveniji 2,92, a u Crnoj Gori 3,33 KM.

U Hrvatskoj je njegova prosječna cijena takođe iznosila oko 3,33 KM što je, u odnosu na njihov životni standard, takođe dosta povoljnije nego u BiH.

Naše građane žulja što gotovo polovinu novca koju ostave na benzinskoj pumpi, uzima država.

Naime, na litru kupljenog goriva u BiH, plaćamo akcizu od 0,30 do 0,45 KM, u zavisnosti od vrste goriva.

Pored toga, plaćamo i dvije putarine: 0,15 KM po litri derivata za održavanje puteva i 0,25 KM po litri za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju drugih puteva. Na sve to, plaćamo i PDV od 17 odsto koji je ukalkulisan u maloprodajnu cijenu.

Političari su, međutim, svoje rekli i prijedlog o ukidanju akciza proslijedili na neku iduću sjednicu, a šta na sve kažu stanovnici na ulicama naših gradova.

Penzionerka Marija K. iz Banjaluke ogorčena je na političare.

– Oni nas polako ubijaju. Kad vidim one gore u Parlamentu BiH meni se gadi i da budem iskrena strah me je, jer to nisu ljudi koji žele dobro svojim građanima, već samo sebi. Nama je jedini spas izaći na ulicu i protesti. Penziju sam zaradila radeći u bankama i danas nemam novca da živim da pokrijem osnovne životne potrebe. Neće me biti sramota da odem u i „Mozaik prijateljstva“, jer u javne kuhinje nas tjeraju ovi političari danas – govori za Srpskainfo penzionerka Mara.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nama ne prijeti glad, ona se već uveliko uselila u naše domove, sumorno kaže i Dragan L. iz Dervente.

– Supruga i ja smo prestali da jedemo meso. Kupimo djeci do pola kliograma, pa to podijelimo na dva tri obroka. Višković i Dodik to naravno ne vide, kao što to ne vidi Špirić. Oni imaju i baš ih briga za narod. Neka ih je sramota zato što nisu povukli nijedan potez u korist građana tokom ove krize. Mi ćemo da preživimo nekako, ali oni svoje obraze neće moći da operu – razočaran je ovaj građanin.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Nikola Gluhović napominje da je za očekivati kako će cijene energenata na globalnom nivou još rasti u narednom periodu. A, to sa sobom povlači i poskupljenje svih ostalih proizvoda.

On podsjeća da su vlade zemalja u regionu napravile određeni iskorak kako bi zaštitile stanovništvo, dok se kod nas nije otišlo dalje od najava po medijima.

– Važno je razlučiti političke i ekonomske odluke. Naravno da se zbog porasta cijena, na temelju PDV-a i akciza, povećava i priliv u budžetu, ali to neminovno osiromašuje stanovništvo. Država bi trebalo u nekom roku da se odrekne akciza na gorivo, kako bi se reagovalo na socijalnu kartu i ublažio taj snažni  inflatorni udar, pogotovo na građane koji imaju ispod prosječna primanja – ocijenio je Gluhović.

Podsjetimo, Hrvatska je u posljednjih 15 dana dva puta snižavala cijene, a pala je i cijena u Crnoj Gori. Slovenija je zamrzla cijene na mjesec dana, odnosno do sredine aprila, a Srbija do kraja ovog mjeseca.

DODIK: SVI VOZE AUTOMOBILE

Za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, nije rješenje ukinuti akcize, već obezbijediti dovoljno goriva na tržištu. On smatra da bi ukidanje dovelo do toga da naše gorivo dodatno pojeftini u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, pa bi nam vozači iz pograničnih područja u susjednim državama razgrabili gorivo. – Slušajte, nisam ja valjda jedini koji ovdje ima oči. Vidim da je veća gužva, svi su u automobilima, niko nije zaustavio automobil jer je cijena povećana s 2,30 na 3,20 KM. Svi voze automobile i svi se zadnji toga odriču. Ako je to toliki udar, prvo se ugasi motor, je li tako? Pa se ne vozi onoliko koliko se vozilo. Danas ne možete da uđete ni u jedan naš grad i izađete – izjavio je nedavno Dodik, gostujući u Teleringu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This