Prointeru uvedene sankcije?

Prointeru uvedene sankcije?

Upravo sam dobio informaciju od dobro obavještenog izvora bliskog Vladi Republike Srpske da su našoj čuvenoj kompaniji Prointer ITSS iz Banjaluke uvedene sankcije od strane vodećih svjetskih IT kompanija. Nezvanično, IBM, Microsoft, DELL, HP, Oracle, SAP i drugi prekinuli su poslovnu saradnju sa Proingerom i zabranili dalje korištenje i prodaju njikovih licenci i programa.

Navodno razlog za uvođenje ovog vida sankcija i prekidom saradnje leži u činjenici da gotovo svi prihodi Prointera dolaze od države, saradnje sa javnim preduzećima i ustanovama. Ukoliko se informacija pokaže tačnom, mnoge institucije i kompanije koje sarađuju sa Prointerom i od Prointera su kupili licence mogle bi se naći u velikom problemu.

Pozvao sam kompaniju Prointer kako bi provjerio da li je informacija tačna, ali mi se javila čistačica i rekla da su svi zaposleni kući posle 16 časova i da ona naravno me može da odgovori na pitanje. Poslao sam mail sa pitanjima Peointeru, nadam se da ću uskoro dobiti odgovor na postavljena pitanja, koje ću odmah objaviti sa ciljem objektivnog informisanja javnosti.

Baš nemamo sreće sa privredom i projektima. Godinama se Vlada, njene institucije i javna preduzeća, ali i neka privatna dvorska, trudili da stave Prointer na noge i naprave domaći brend, za kratko vrijeme kompanija je imala preko 150 miliona maraka prihoda, i bila bi šteta da sad i ova firma dođe na udar sankcija mrskih multinacionalnih država.

Podsjećam da je Milorad Dodik javno na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske priznao da je njegov sin Igor Dodik saradnik, savjetnik i konsultant u Prointeru, a vjerovatno da upravo u ovoj činjenici leži razlog vrtoglavog uspjeha dvorske kompanije.

Nebojša Vukanović

 

CATEGORIES
Share This