Probudila se Vlada: Hrana u skladištima, idu nove nabavke

Probudila se Vlada: Hrana u skladištima, idu nove nabavke

– Vlada Srpske je u sklopu interventnih nabavki do sada kupila velike količine hrane, ali će ići i u dodatnu nabavku ulja i konzervi te obezbijediti gorivo u slučaju poremećaja na tržištu.

Vlada RS zadužila je Ministarstvo trgovine i turizma RS početkom marta da po hitnom postupku nabavi i obezbijedi skladištenje osnovnih životnih namirnica, žitarica i nafte.

Do sada je nabavljeno 190.000 litara ulja od “Bimala” iz Brčkog, a za te namjene utrošeno je 666.900 KM sa PDV-om, te 190.000 kilograma šećera od “Student Agrana” iz Brčkog za šta je izdvojeno 273.429 maraka sa PDV-om. Kada je riječ o konzerviranoj hrani ugovor je sklopljen sa “Sava Semberijom” iz Bijeljine, “Trivasom” iz Prnjavora i “NV trejdom” iz  Teslića.

– Nabavljeno je 863.430 konzervi u vrijednosti od 1,34 miliona KM sa PDV-om – kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu trgovine.

Pšenica je kupljena od dva dobavljača i to od “Žitoprometa” iz Bijeljine i “Poljoprivrednika” iz Dervente.

– Nabavljeno je 6.000 tona pšenice u vrijednosti od 5,30 miliona maraka sa PDV-om. Sva nabavljena roba skladištena je kod dobavljača – kazali su u Ministarstvu trgovine.

U prvom krugu nabavki poništena je kupovina soli, ali je u ponovljenoj nabavci so kupljena od teslićkog “NV trejda”. Nabavljena je količina od 95.000 kilograma soli, za koju je izdvojeno 81.628 maraka sa PDV-om.

 – Zbog promjena na tržištu nafte i naftnih derivata, odnosno znatnog pada cijena na svjetskom tržištu u toku same procedure nabavke i visoke cijene dostavljenih ponuda, poništen je postupak nabavke nafte i u toku je pokretanje nove procedure nabavke – kazali su u Ministarstvu trgovine.

Poručili su da je realizacija nabavki preostalih namirnica u toku, kao i kupovina dodatne količine suncokretovog ulja i konzervirane hrane.

U udruženjima za zaštitu potrošača navode da na tržištu nema nestašice.

– Problem su samo cijene koje svakodnevno rastu. Svaki dan na rafama su druge cijene. Sve nas samo zabrinjava dokle će to da ide. Neka neizvjesnost vlada. Možda bi i Vlada trebalo tu nešto da uradi, nije fino samo da pričaju, a ništa po tom pitanju ne rade. Konfuzna je situacija – rekao je predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić.

Sve poskupjelo
Prema analizi Ministarstva trgovine i turizma RS u Srpskoj je u martu zabilježen rast cijena brašna, hljeba, junetine, ulja, šećera ali i piletine, svinjetine, goriva te voća i povrća.

– Razlog za to jeste rast rast cijena energenata, žitarica, stočne hrane – naveli su u Ministarstvu trgovine RS.

(Glas Srpske Foto: Ilustracija)

CATEGORIES
Share This