Problemi boraca uskoro pred poslanicima

Problemi boraca uskoro pred poslanicima

Narodna skupština Republike Srpske uskoro bi trebala da održi posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o statusu i pravima boraca Vojske Republike Srpske.

Potvrdili su ovo juče predstavnici opozicionih partija u parlamentu Srpske koji su skupili 28 potpisa podrške inicijativi za održavanje posebne skupštinske sjednice o pravima demobilisanih boraca.

Poručili su da je više od 14.000 demobilisanih boraca nezaposleno i da to dovoljno govori o njihovom socijalnom statusu.

Poslanik SDS, Davor Šešić istakao je da nakon ovoga treba da zasjeda Kolegijum Narodne skupštine RS koji treba da odredi datum održavanja posebne sjednice, kao i da predloži dnevni red. Šešić smatra da dnevni red treba da predlože boračke organizacije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prvo bi trebalo održati nekoliko rundi sastanaka sa boračkim organizacijama kako bi se što bolje isprofilisale teme. Upravo bi boračke organizacije i trebale da budu uvodničari i da one kažu sve što tišti ovu populaciju. Ako ne mogu da se obrate sve organizacije, treba omogućiti da ih se obrati bar desetak. Nakon toga bi svi zajedno trebali da diskutujemo o problematici s kojom se boračka populacija susreće – ističe Šešić za Srpskainfo.

On dodaje da očekuje pritisak ili neku vrstu opstrukcije iz vlasti kada je u pitanju ova posebna sjednica, prevenstveno preko boračkih organizacija na koju ima uticaj.

– Ne znam na koji način ali očekujem da će biti opstrukcija. Tome u prilog ide činjenica da inicijativu nisu potpisali predstavnici vladajuće većine, što znači da ih ne interesuje kako demobilisani borci živi – tvrdi Šešić.

Predsjednik Predsjedništva BORS, Aleksandar Savić ponovio je svoj raniji stav da je svaka sjednica posvećena borcima dobrodošla, te najavio da će doći na nju kada bude zakazana. Na pitanje koje će teme predložiti, Savić ističe da će vjerovatno biti dosta tema, a jedna od njih će svakako biti i projekcija budžeta za 2021 godinu.

– Treba razgovarati i o drugim aktuelnim pitanjima koji su vezani za boračku populaciju. Treba iznalaziti rješenja koja su moguća da bi boračka populacija imala bolji status. Više ljudi više ideja i zbog toga je NSRS idealno mjesto da se razgovara o ovoj temi i dođe do konkretnih zaključaka – kaže Savić za Srpskainfo.

SI

CATEGORIES
Share This