Priča o vraćanju nadležnosti je još jedan izborni trik

Priča o vraćanju nadležnosti je još jedan izborni trik

Posebna sjednica NS Republike Srpske o vraćanju nadležnosti je poslužila samo da podsjeti građane da je počela predizborna kampanja, poručeno je u emisiji “Globalno” BN televizije. Sagovornici su saglasni da sankcije zapada ka Srpskoj još nisu izvjesne, te da bi u svemu najveću štetu mogla da ima ne Srpska nego Srbija.

– Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti nije se dogodilo ništa od najavljivanog – kaže bivši bh. diplomata Igor Davidović,koji je odnedavno i predsjendik Demokratskog centra.

On ističe da je sjednica bila informativnog karaktera, a da je usvojena Deklaracija prilično zamagljena.

“Ta sjednica je imala jednu stvarnu zadaću, a to je da nas podsjeti da je uveliko počela predizborna kampanja. Ključni akteri kampanje nadolazećih izbora su tu rekli sve ono što smo već jednom čuli, što jedni o drugima znaju ili misle. Ovo je bila nova arena, nova pozornica, bez velikih događaja”, kazao je Davidović i dodao da je “brdo papira, rodilo miša`”.

– Jedina istinska kriza je u FBiH, dok su druge fabrikovane, mišljenja je istoričar Ognjen Karanović.

“Da se ne lažemo, jedini generator političke krize u BiH jeste političko Sarajevo. Ako pogledate programe bošnjačkih političkih stranaka, nijedan ne govori o Dejtonskom sporazumu ili dejtonskoj BiH”, rekao je istoričar Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović.

On navodi da događaji u Srpskoj bude zabrinutost, ali da ne vidi istinsku namjeru političkog zapada da ekonomski ili na neki drugi način kazni Republiku Srpsku.

“Svi znamo da bi za tako nešto trebala dozvola svih članica EU, a ne vjerujem da bi pojedine članice pristale na takvu politiku. To je oživljavanje narativa iz devedesetih godina ili nekog prethodnog perioda. Ako neko želi rušenje mirovnog procesa, onda će krenuti tim putem”, navodi Karanović.

Prema riječima Davidovića, sankcije ka Srpskoj više nemaju efekta, ali je tu, kako kaže, Srbija kao kec u rukavu Zapada.

“Srbija ima kompletnu državnu strukturu, administrativnu strukturu, teritorijalnu strukturu… Ima privredu, ima industriju i svake sankcije koje bi bile emitovane prema Srbiji bile bi pogubne za Srbiju. To Srbiji ne treba. Zato se stvara slika da je gospodin Vučić taj koji sa mnogo opreza gleda šta se dešava u Srpskoj i pokušava da umiri i disciplinuje gospodina Dodika”, istakao je Davidović.

On napominje da se na kraju svake krize u BiH vraćamo na početnu tezu, a to je, da sva tri lidera, Dodik, Čović i Izetbegović žele, oni bi se dogovorili i napravili funkcionalnu državu. Oni to neće, jer su u ovakvom stanju neprikosnoveni vladari, ne samo politički, nego i ekonomski i investicioni, rekao je Davidović.

(BN)

CATEGORIES
Share This