Presuda službenici Vlade RS pravosnažna, ide u zatvor

Presuda službenici Vlade RS pravosnažna, ide u zatvor

Osnovni sud u Banjaluci pravosnažno je osudio M. G. iz Bijeljine na godinu i deset mjeseci zatvora jer je, kao službenica za obračun plata u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, lažnim obračunima plata ostvarila protivpravnu imovinsku korist od 74.782,52 KM, čime je budžet Srpske oštećen za 109.044,09 KM.

Krivično djelo je počinjeno u vremenskom periodu od 1. januara 2015. do 31. jula 2018. Optužena je obavljala poslove službenika za obračun ličnih primanja i naknada sa statusom namještenika i kategorije u odjeljenju za finansijsko računovodstvene i analitičke poslove u sekretarijatu navedenog ministarstva.

“U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, iskoristila je svoje ovlaštenje nakon što je ispravno obračunala plate radnika ministarstva i dostavila platne liste na kontrolu načelnici odjeljenja za finansijsko-računovodstvene poslove, ponovo ulazila u sistem COP i obračunavala svoje plate protivno zakonu. Mijenjala je koeficijent za obračun plate sa utvrđenog platnog koeficijenta sedam na 13 i unosila dodatak na platu u apsolutnom iznosu. Izlistavala je zbirni obračun koji program sačinjava na osnovu podataka u programu kojeje ona unosila i rekapitulacije- bruto plate sa lažnim podacima o svojoj plati. Dokumente je ovjeravala svojim potpisom i dostavljala na potpis ministru nadležnog ministarstva, dovedeći ga u zabludu da se radi o ispravno obračunatim platama i navela ga da ih potpiše i omogući joj nezakonitu isplatu plata”, navodi se u presudi.

Optužena je, osim toga, od 12. maja 2016. do 27. oktobra 2017. godine prilikom podnošenja zahtjeva za kredit dostavljala falsifikovane platne liste u pogledu visine plate. Tako je na osnovu lažnih platnih lista dobila nekoliko kredita u iznosu od skoro 150.000 KM.

“Vijeće ovog suda utvrđuje pojedinačne kazne i to za krivično djelo prevara u službi kazna zatvora u trajanju jedne godine i za krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti kazna zatvora u trajanju od jedne godine, te se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i deset mjeseci”, navodi se u presudi.

Kao sporedna kazna za krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti Sud joj je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 2.000 KM koju je optužena dužna platiti u roku od tri mjeseca po pravosnažnosti presude.

Međutim, iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS još uvijek nisu odgovorili na pitanja portala CAPITAL kada će prestati radni odnos službenice Milane Grujić, koja se od dana hapšenja prije četiri godine i dalje vodi na bolovanju i za to uredno dobija platu.

Nezavisne/CAPITAL

CATEGORIES
Share This