Potvrđeni novi članovi CIK-a, odbijen prijedlog Petrića

Potvrđeni novi članovi CIK-a, odbijen prijedlog Petrića

Sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev Branka Petrića za odlaganje izvršenja upravnog akta, tužene Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom, potvrđeno je za Patriju iz ove institucije.

Naime, bivši predsjednik CIK-a Branko Petrić bio je uputio žalbu Sudu BiH, te zahtijevao poništavanje Odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojom je smijenjen.

Tužbom od 19.03.2020. godine, Petrić je pokrenuo upravni spor protiv odluke tužene Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom.

Osporenom odlukom prestaje dužnost članovima Centralne izborne komisije BIH zbog isteka mandata te se biraju novi, te se određuje da novoizabrani članovi stupaju na dužnost danom izbora, kao i da odluka stupa na snagu danom donošenja.

Nakon što je ispitao osnovanost zahtjeva za odlaganjem lzvršenja konačnog upravnog akta, sud je odlučio da se iz navoda tužioca, koji nisu ničim argumentovani, ne može se zaključiti da bi izvršenjem rješenja nastala šteta, a posebno takva šteta koja bi se teško mogla popraviti, jer u tom pravcu nije naveo činjenice i okolnosti, niti je o tome pružio bilo kakve dokaze.

„Naime, nije dovoljno da se podnosilac zahtjeva pozove na tužbene razloge, jer se ovi razlozi biti ispitani prilikom ocjene pravitnosti i zakonitosti pobijanog konačnog upravnog akta, nego je potrebno u zahtjevu barem učiniti vjerovatnim nastupanje takvih štetnih okolnosti pa tužitelja, koji trebaju biti označeni pa vrsti, visini i posljedicama pa tužioca.

Tužilac je uz zahtjev za odlaganje konačnog upravnog akta, morao priložiti dokaze i činjenice na sve zakonom propisane uslove, kako bi sud mogao biti u pritici da razmotri sve okolnosti konkretnog slučaja i posljedice izvgšenja pobijanog upravnog akta na lične prilike tužioca, kako bi razumno mogao da se odredi i osnovanosti podnesenog zahtjeva.

Obzirom na izneseno, Sud nije našao da postoje pretpostavke kao uslov za odlaganje izvršenja osporenog konačnog upravnog akta zbog čega je zahtjev odbijen“, navodi se u obrazloženju Suda BiH.

Podsjećamo, Predstavnički doma Parlamentarne skupštine BiH, prihvatio je prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića o izboru i stupanju na funkciju, te prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Branko Petrić i Novak Božičković, dosadašnji članovi CIK-a koji su važili za kadrove odane Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), su smijenjeni sa svojih pozicija, a umjesto njih su imenovani Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

Suad Arnautović i Ahmet Šantić su ponovo izabrani za članove CIK-a.

(Patria)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS