Potraga za bankom koja će odobriti milionski kredit

Potraga za bankom koja će odobriti milionski kredit

„Elektrokrajina“ Banjaluka ponovo je krenula u potragu za bankom koja će joj odobriti kredit od pet miliona KM.

Prethodno je, kajem prošle godine, ovo preduzeće bilo primorano da poništi isti tender zbog nezainteresovanosti bankara.

U novom pokušaju da dođe do kredita neophodnog za održavanje tekuće likvidnosti „Elektrokrajina“ je spremna da plati kamatu od 425.000 KM.

„Overdraft kredit se nabavlja u iznosu od pet miliona KM na period od 24 mjeseca“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Zainteresovane banke ponude mogu dostavljati do 16. maja.

Direktor „Elektrokrajine“ Dragan Čavić rekao je danas za CAPITAL da je tender za kredit raspisan u skladu sa planom poslovanja za ovu godinu.

„Ne mogu u ovom trenutku da kažem da li će neka banka biti raspoložena da nam da kredit. Mi kao ’Elektrokrajina“ nemamo problem, ali imamo problem jer smo dio ’Elektroprivrede’, a izloženost prema bankama se ne gleda pojedinačno u odnosu na članice, već u odnosu na cijeli holding“, kazao je Čavić.

On je istakao da su zbog odluka Regulatorne komisije za energetiku RS troškovi „Elektrokrajine“ u ovoj godini drastično povećani i da je to jedan od razloga zbog kojih im je kredit neophodan.

„Imamo dvije grupe troškova koji su nam dramatično porasli. Jedna grupa troškova je nabavka električne energije za pokriće distributivnih gubitaka. Odlukom regulatora mi smo dobili veću cijenu za 91 odsto u odnosu na prethodnu cijenu za pokriće gubitaka. Na ovaj nivo gubitaka to nama znači dramatičan udar na tekuću likvidnost“, ističe Čavić.

Drugi faktor, dodaje, takođe po odluci regulatora, je koeficijent poravnanja po kojem rentabilnije distribucije pomažu one nerentabilnije.

„Tim koeficijentom poravnanja nama je na godišnjem nivou natovaren još jedna obaveza koja je trostruko veća nego ranije. Ta obaveza sada iznosi osam miliona, a ranije je bila tri miliona KM. Mi svaki mjesec 700.000 KM uplaćujemo na račune ’Elektro Doboja’, ’Elektro Bijeljine’ i ’Elektro Hercegovine’“, kazao je Čavić

(Capital)  Foto: Capital

CATEGORIES
Share This