Potpisan ugovor o gradnji autoputa Brčko – Vukosavlje

Potpisan ugovor o gradnji autoputa Brčko – Vukosavlje

– Predstavnici Republike Srpske i Кineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo /China State Construction Engineering Corporation/ potpisali su danas u Banjaluci ugovor o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Ugovor su potpisali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i izabranog izvođača radova, Кineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo.

Potpisivanju ugovora prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko duga je 33 kilometra i dio je auto-puta koji će povezati Republiku Srpsku i Srbiju, prenosi Srna.

Tender koji je raspisan prošle godine dodijeljen je kineskoj korporaciji. Procijenjena vrijednost ovog projekta, dionice od 33 kilometra bila je oko 600 miliona KM bez PDV-a.

Autoputevi RS su prvoveli postupak pretkvalifikacije za što se prijavilo osam kompanija, ali su na kraju izabrane dvije kineske koje su dostavile svoje ponude.

Na kraju je uslove ispunila firma “China State Construction Engineering Corporation Limited”, ali s ponudom mnogo skupljom od one koja je procijenjena. Ipak, vlast u RS je obezbijedila i dodatni novac te će cijeli projekat s PDV-om koštati 765 miliona KM.

Kao primjer neproduktivne i veoma skupe investicije upravo ovu dionicu autoputa Vukosavlje je naveo i zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović, navodeći da će to građane Srpske koštati 760 miliona KM.

(BN Foto: Srna)

CATEGORIES
Share This