Poskupljenje struje u Srpskoj ugasiće mnoga preduzeća

Poskupljenje struje u Srpskoj ugasiće mnoga preduzeća

Zajednica živinara i proizvođača stočne hrane Republike Srpske javnim saopštenjem danas je reagovalo na povećanje cijena električne energije za industrijsku proizvodnju. Preduzeća u ovom sektoru proizvodnje dobila su ugovore od Elektroprivrede u kojima  su cijene struje enormno povećane.

Kako se navodi u saopštenju živinara, povećanje cijena mjeri se stotinama hiljada maraka na godišnjem nivou za pojedine firme u ovom sektoru, a to znači da će morati staviti „ključ u bravu“ u proizvodne kapacitete ukoliko nove cijene ostanu na snazi.

“Ovo pitanje postavljeno je i na jučerašnjem sastanku sa resornim ministrom Borisom Pašalićem u Banja Luci na koje nismo dobili odgovor“, kažu u Zajednici i dodaju da je još veću zabunu izazvala izjava Saše Trivića, koja je objavljena u sredstvima informisanja, da je Unija poslodavaca Republike Srpske sa Vladom postigla dogovor da cijena bude veća za 20 odsto, što je znatno manje nego što stoji u dostavljenim ugovorima sa Elektroprivredom.

„Pogodila nas je neprimjerena prijetnja da će se struja isključiti od distributera u roku od  tri dana ako se ne potpišu ugovori, nama od kojih ostvaruju prihode“, naglašava se u saopštenju živinara.

Ovo Udruženje smatra povećanje cijene proizvođačima neprimjerenim i nepravednim, bez argumentovanog objašnjenja.

Živinarstvo u Republici Srpskoj ima ogromnu proizvodnju, izvozi i snabdjeva domaće tržišta, ima kvalitetne i kontrolisane proizvode, sa velikim brojem zaposlenih radnika.

Izdvaja ogromna sredstva za poreze, opšte i zajedničke potrebe u RS i BiH, navodi se u saopštenju Zajednice živinara Republike Srpske. I ističe da je ovo drugi udar na proizvodnju u kratkom roku,  kao što je povećanje cijena imputa , odnosno komponenti koje se uvoze za proizvodnju hrane.

Očekujemo od nadležnih organa vlasti da zaštite domaću proizviodnju u što kraćem vremenu kako bi se izbjegle negativne posljedice, kaže se na kraju saopštenja Zajednice živinara i prouizvodjača stočne hrane Republike Srpske, koje je potpisao predsjednik Zajednice Predrag Miličić.

(BN/S.K.)

CATEGORIES
Share This