Porodično-stranačke veze recept za uspjeh: Prointer premašio 200 miliona KM na tenderima!

Porodično-stranačke veze recept za uspjeh: Prointer premašio 200 miliona KM na tenderima!

Firma “Prointer”, s kojom po vlastitom priznanju „sarađuje“ sin Milorada Dodika Igor, od javnog sektora za sedam godina postojanja dobio je 202.155.071 KM kroz 781 ugovor.

Koliko uspješne djece u Bosni i Hercegovini poznajete? Da bi uspjeli, znanje i kofere odnijeli su daleko, preko granice. Nekim sinovima, ipak, dovoljno je samo da budu sinovi, a tata će učini sve da se, eto, ne drogiraju. Od prvog odobrenog tri miliona maraka vrijednog „kredita“ Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, dok tata sjedi u Kreditnom odboru akcionara banke, do poslova teških 202.155.071 KM put je kratak, uz prezime zvučno – Dodik. IT tender majstor „Prointer“, s kojim „sarađuje“ Miloradov Igor, od javnog sektora za sedam godina postojanja dobio je tačno toliko kroz 781 ugovor.

Samo od 1. jula do danas obznanjeno je da je na kupovine od „Prointera“ iz raznih budžeta bezobrazno i bahato potrošeno 2.307.405 KM sa PDV-om. Na namještene tendere od „Elektro-Bijeljine“ dobili su ugovor od 93.483 KM, od:

– „Elektrokrajine“ – 50.880

– Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove – 40.950

– Elektroprivrede Republike Srpske – 77.167

– Opštine Stanari – 315.865

– Poreske uprave Republike Srpske – 585.000

– Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske – 294.456

– Šuma Republike Srpske – 3.709

– Pravobranilaštva Republike Srpske – 790.809

– Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske – 35.093

– Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske 30.000 KM

Svim ovim institucijama, preduzećima i ustanovama upravljaju kadrovi SNSD-a Milorada Dodika, u čijima kampanjama aktivno učestvuje i sin Igor. Pitanje sukoba interesa niko ne spominje.

Nakon što su 5. januara ove godine pooštrene američke sankcije Miloradu Dodiku, a „na ledu“ se našao i „Prointer“ kojem su svjetske kompanije počele da otakazuju poslove, funkcioneri smješteni u fotelje koje im finansiraju građani imali su zadatak da u firmu upumpaju što više javnog novca.

Partijsko-porodični zadatak u tom periodu, ali i godinama ranije izuzetno su obavljala rukovodstva “Šuma Republike Srpske”, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Savjeta ministara BiH, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Opštine Laktaši, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, Pravobranilaštva Republike Srpske, Autocesta Federacije BiH, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske, Elektroprivrede HZ HB, Doboja, Željeznica Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, Ministarstva trgovine i turizma Srpske, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Aerodroma Republike Srpske, Elektro-Doboja, Vodovoda Doboj, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, Elektroprivrede Srpske, Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, Investiciono-razvojne banke Srpske, Hidroelektrana na Vrbasu, Gradiška, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske, Rudnika i Termoelektrane Gacko, RTRS-a, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, Službenog glasnika Republike Srpske, Olimpijskog centra Jahorina, Tužilaštva BiH, Agencije za osiguranje Srpske, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske, Hidroelektrana na Drini, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Elektro-Hercegovine, Studentskog centra Pale, Helikopterskog servira Republike Srpske, Doma zdravlja Banjaluka, Lutrije Srpske, Banjaluka, Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Doma zdravlja Bijeljina, Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske, Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), Elektrodistribucije Pale, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva finansija Republike Srpske, Centralne banke BiH, Voda Srpske, Elektroprenosa BiH, Vlade Republike Srpske, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Puteva Srpske, Brčko distrikta, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Hidroelektrana na Trebišnjici, Uprave za indirektno oporezivnje BiH, Elektrokrajine Banjaluka, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Poreske uprave Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Fonda penzijsko-ivalidskog osiguranja Srpske, Pošta Srpske…

Da bi bolje tenderski poslovao, „Prointer“ je preuzeo ili se uvezao ugovorima o saradnji sa drugim firmama kojim su upravljali tajkuni ili članovi porodica bliskih Dodikovim. Tako je pod ovom komandom završila „Kaldera Company“ Milenka Čičića, a najavljeni „napad na elektroenergetski sektor“ bio je više nego brutalan. Milioni maraka iz kase ERS-a završili su na računima ovih firmi.

Saradnja je ozvaničena i sa firmom „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja Ranka Škrbića. Građani će, na primjer, teško zaboraviti prošlogodišnji “strujni udar” od  31.828.565 KM za kojekakve sisteme 15 zavisnih preduzeća iz sistema „Elektroprivrede Republike Srpske“.

GOSPODARENJE MEDIJSKIM PROSTOROM

Milorad Dodik zna koliko je za njegov opstanak na vlasti važno da upravlja medijskim prostorom. „Prointer“ je tu da „zavede red“ pa je svojevremeno kupio firmu „K-2“ i time u potpunosti preuzeo vlasništvo nad banjalučkom Alternativnom televizijom.

Firmu „K-2“ osnovali su ranije radnici ATV-a koji su imali određen udio u vlasništvu televizije. Međutim, većina njih je 2019. godine svoj udio prodala firmi „Grand trade“ presuđenog kriminalca Mileta Radišića.

S obzirom na to da je u prethodnom periodu od „Integra inženjeringa“ Dodikovog prijatelja Slobodana Stankovića kupio većinski udio, kao i udio koji je imao „Grand trade“, „Prointer“ je kupovinom firme koja je uz njih jedini preostali vlasnik, došao do potpunog vlasništva nad ovom medijskom kućom. U vlasničkim papirima sada su samo kozmatičke promjene – sankcionisanim ATV-om upravlja „Infinity media“. „Prointer“ je član „Infinity International Group“.

„Infinity media“ upravlja i propalim projektom UNA TV. Regionalnim medijskim prostorom porodica nije uspjela da zagospodari.

SUD: ŽURNAL VAM NE VRIJEĐA UGLED, POSTALI STE GLAVNI PARTNER JAVNOG SEKTORA

Dugogodišnje pisanje Žurnala o nekontrolisanom odlivu javnog novca na porodični račun potvrdio je i Osnovni sud u Banjaluci presudom od 19. avgusta prošle godine.

Iako su čelnici „Prointera“ godinama negirali bilo kakvu povezanost sa porodicom Dodik, kao i uticaj na odluke direktora javnih preduzeća, Žurnal je kontinuirano pratio javne nabavke u kojima je firma, mahom kao jedini ponuđač, dobijala desetine miliona maraka teške poslove. Praveći nevjerovatan pritisak na novinare Žurnala, „Prointer“ je podnio nekoliko tužbi za klevetu. Međutim, uz mnogobrojne materijalne dokaze, sud je odbacio prvu. Na ovu odluku, zanimljivo, „Prointer“ se nije žalio. Prema nezvaničnim informacijama, pravni savjetnici su moći osokoljenim „privrednicima“ rekli da i ne postoji osnov za sudski progon. Dok Žurnal čeka nove pozive za ročišta, pravosnažna presuda je jasna!

Naše obrazloženje da smo godinama pratili rad „Prointera“ i da imamo podatke kako je ova firma proteklih godina zaključila ogroman broj ugovora sa javnim sektorom i tako ostvarila značajne prihode, sud je potvrdio smatrajući da „nije sporno da je kompanija preuzela primat na IT tržištu u Republici Srpskoj i postala jedan od glavnih partnera javnog sektora, što je opštepoznata činjenica koja se proteže kroz sve medije“.

„Ovo izražavanje se ne može smatrati klevetničkim pa sud smatra da da nema ni elemenata povrede ugleda koja bi opravdavala dosuđivanje nematerijalne štete“, stoji u pravosnažnoj sudskoj odluci.

Uostalom, tata Milorad počesto je nervozan pa u nervozi i sam razotkrije sina. Tako je bilo i vrelog 18. jula 2019, za skupštinskom govornicom.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je pred narodnim poslanicima.

(Žurnal info/ foto: N1)

CATEGORIES
Share This