Poreska uprava Srpske i UIO BiH plijene imovinu “Ekvatora”

Poreska uprava Srpske i UIO BiH plijene imovinu “Ekvatora”

 

Prema pisanju Capital.ba, iz UIO BiH su rekli da se “nad dužnikom “Ekvator” zbog neizmirenih obaveza po osnovu indirektnih poreza sprovodi postupak prinudne naplate”.

– U cilju naplate duga vrši se pljenidba imovine kojom dužnik raspolaže. Na nekretnine u vlasništvu dužnika o kojima UIO BiH ima saznanja, upisana je ugovorna i zakonska hipoteka – navodi se u odgovoru UIO BiH.

Portparol Poreske uprave RS, Nikola Salapura, potvrdio je da ukupne dospjele, a neizmirene, obaveze poreskog obveznika “Ekvator” zaključno sa krajem maja ove godine iznose 575.491 KM, zbog čega je PURS pokrenula postupak prinudne naplate.

– Takođe, Poreska uprava RS je krajem marta ove godine poslala je Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove Zahtjev za uknjižbu zakonske hipoteke na nekretninama poreskog obveznika, dužnika “Ekvator” na više ZK uložaka – rekao je Salapura.

Davidović: Nikome neću ostati dužan

S druge strane, Đorđe Davidović priznaje da ima dug prema Poreskoj upravi RS i UIO BiH, ali kategorično tvrdi da nikome neće ostati dužan.

On kaže da je tačno da su te institucije upisale hipoteku, ali ne na zemljište u banjalučkom naselju Novi Borik, gdje “Ekvator” gradi stambeno naselje u kojem kupci godinama čekaju useljenje u svoje stanove.

– “Ekvator” ima drugo zemljište u krugu Incela i na te katastarske čestice je upisana hipoteka, a ne na zemljište u naselju Novi Borik – kaže Davidović za Capital.ba.

Podsjećamo, prevareni kupci stanova u ovom naselju početkom aprila ove godine organizovali su proteste ispred kompanije “Ekvator”, o čemu se pisalo posljednih sedmica, zato što im je Davidović prije nekoliko godina uzeo novac za izgradnju stanova koje nije završio.

– Jedna od te dvije zgrade će biti završena do kraja godine. Sada je još jedna firma ušla sa mnom u izgradnju i to će sigurno biti završeno, a za drugu zgradu ćemo vrlo brzo dobiti sve dozvole i početi sa izgradnjom. Ja ću izmiriti svoja dugovanja, jer cijela Evropa zna pod kakvim udarom gradonačelnika Banjaluke sam bio i kako me je stavljao na bilborde – kaže Davidović, ponavljajući po ko zna koji put obećanja o završetku radova.

Kada je riječ o “udaru” koji spominje, on aludira na potez gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića po čijem nalogu su polovinom marta prošle godine postavljena dva bilborda na kojima se nalazi lik Đoke Davidovića i natpis “Oteo od Grada 2.000.000 KM”.

Taj neskavidašnji potez gradonačelnika uslijedio je nakon što je “Ekvator” sa računa Grada skinuo skoro dva miliona maraka, a Stanivuković je svoj potez obrazložio tvrdnjama da je “Davidović nelegalno gradio zgrade u Banjaluci i da je gradu dužan više stotina hiljada maraka”, te da je “bilbord opomena za njega, ali i ostale koje ubuduće pokušaju da oštete grad”.

Milione od Davidovića pokušava naplatiti i IRB

Pored PURS i UIO BiH, prinudnim putem svoj novac od Davidovića pokušava da naplati i Investiciono-razvojna banka RS (IRB) koja je pokrenula izvršni postupak protiv “Ekvatora” zbog milionskog duga.

Riječ je o kreditu od 2,88 miliona KM koji je preduzeću “Fabrika vode”, u vlasništvu “Ekvatora”, IRB odobrila još 2014. godine i to bez finansijskog posrednika. Kredit je odobren na 120 mjeseci, a IRB putem mjenice pokušava da naplati ukupno 3,3 miliona KM.

Pored tog kredita, IRB RS od Davidovića prinudno pokušava da naplati i skoro sedam miliona KM kredita odobrenog “Ekvatoru”.

Inače, pitanje je kako “Ekvator” uopšte posluje, jer podaci iz poslovnih registara pokazuju da su računi preduzeća blokirani još od jula 2020. godine.

Capital.ba

CATEGORIES
Share This