Političke igre oko formiranja vlasti nisu ni izbliza završene, kako to predstavlja Milorad Dodik

Političke igre oko formiranja vlasti nisu ni izbliza završene, kako to predstavlja Milorad Dodik

Iako Milorad Dodik nastoji da formiranje vlasti na nivou BiH predstavi kao gotovu stvar, postoji još dosta nepoznanica i  situacija nije ni približno jasna.

Ono što je jasno jeste da je pao dogovor između “osmorke” i HDZ BiH kada su u ponedjeljak lideri stranaka u Sarajevu finalizovali sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četvorogodišnji mandat, te najavili da će on u petak biti potpisan i sa liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem.

Sporazum, kako je rečeno, predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije s drugim strankama.

U međuvremenu je održan sastanak lidera SNSD-a i HDZ-a u Mostaru na kojem se Milorad Dodik svim silama trudio da ga predstavi kao ponovnu političku osovinu za formiranje vlasti u Sarajevu, po principu “nećemo jedni bez drugih”. Čović nije bio toliko eksplicitan kao Dodik, iako je jasno da mu on kao partner najviše odgovara. Ali, ne po svaku cijenu.

Potom je Dodik kao predsjednik RS održao konsultacije sa političkim ogrankom Pokreta za državu iz RS, koji je najviše ličio na političku trgovinu ličnim ustupcima, gdje su se fotelje dijelile šakom i kapom, da bi svi režimski mediji u RS stvar predstavili kao završenu, pa i da se čak struktura opozicije iznutra koleba i da među 25 ruka ima i onih koji bi se pridružili vladajućim. Tako se pokušalo predstaviti da su nesigurni glasovi opozicije iz reda “Stanivukovićeve grupe”, pa tri glasa iz Vukanovićeve formacije (svi osim njega), odnosno neki iz SDS sa kojima se navodno pregovara. Međutim, po svemu sudeći, od te priče nema ništa. Više je indikativno zašto to Dodikovi mediji spinuju. Zato treba otvoriti “četvere oči” kada bude glasanje za delegate u NSRS. Jer se pokazalo da su svi slični spinovi bili u funkciji SNSD-ovih prevara na glasanju.

A da stvari ne stoje ni približno tako postalo je jasno nakon najave sastanka SDP-a sa opozicijom u naredni ponedeljak, kada će se sve ponovo staviti na sto i pokušati napraviti dogovor koji isključuje Milorada Dodika.

Prema nekim nezvaničnim informacijama ni njegovih 53 ruku nije sigurno i ima rupa na koje on nije računao, a iz političke grupacije iz PzD jedina “slaba tačka” je Obrenov SDP-ovac iz Doboja. Zato nervozni Dodik svaki dan zove Obrena Petrovića i vrši pritisak na njega da mu taj glas ne isklizne, a u određenim krugovima je sam Petrović izjavio kako mu se ovaj “popeo na glavu”.

U svakom slučaju slijedi nam sedmica u kojoj će se mnoge stvari jasnije isprofilisati i pokazati da li će SDP sa “osmorkom” uspjeti da izmaknu iz političkog zagrljaja HDZ-SNSD, jer je jasno da je on veliki problem za funkcionisanje vlasti u Sarajevu i da će se politike blokada i opstrukcija nastaviti cijeli naredni mandat.

A kako ta osovina funkcioniše najbolje se moglo vidjeti kada su u jeku najvećih poskupljenja blokirali inicijativu na smanjenje akciza za gorivo, kada su pokazali potpunu bezosjećajnost za probleme građana, po onom “može nam se kako hoćemo”. Da li će i “dokle hoće” saznaćemo naredne sedmice.

ISTOK

CATEGORIES
Share This