Političarima u Srpskoj upala kašika u med

Političarima u Srpskoj upala kašika u med

Poznato je da cijene osnovnih životnih namirnica rastu svaki dan. Poznato je i to da obični građani , sa prosječnom i ispodprosječnim primanjima više ne mogu da sastave kraj s krajem. Nepoznato je, međutim, kako se oni na vlasti bore sa inflacijom. Ekipa BN TV istraživala je kako političari žive, idu li u nabavku, znaju li koliko košta ulje, brašno… Gdje kupuju garderobu.

Dobra plata, luksuzna vozila, privatni vozači, vile, stanovi, vikendice, putovanja, što poslovna što privatna, posljednja riječ i mode i tehnike rame uz rame sa vrhom vlasti. Političarima u Srpskoj upala je kašika u med.

“Narodni poslanici imaju primanja 2.700 maraka to jesu veća primanja od običnog građanina”, kaže Igor Žunić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštni Republike Srpske.

“To je sramota. Trebalo bi srozati, da vide kako je živjeti od 500 maraka. Ako je prosječna plata 600 što će njemu 2 I po hiljade maraka”, ogorčeni su građani na ovako visoka primanja narodnih poslanika.

Ako je plata pet hiljada, zašto onda ne bi bila i šest? To je razmišljanje skoro svih pa i onih na budžetu. Međutim, Vlada Republike Srpske izborila se za sebe. od ljetos  novčanici funkcionera su deblji.

“Očekivao sam da će premijer Višković da nas časti, izašao je na sedam i po hiljada u dobar čas”, kaže poslanik Nebojša Vukanović.

“Recimo moja penzija je 200 maraka. Dok platim obaveze mogu za 2 dana potrošitin i to da dobro stegnem, kažu nezadovoljni penzioneri.

U kriznim vremenima Vlada Srpske odlučila je da funkcionerima poveća primanja.

Neko će reći njima je to lakše, plate su im bolje, ne govorim ovo da bih kukala, ali naravno da osjetimo, kaže Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta.

“Katastriofa. Ja u Kasindolu do doktora ne mogu doći. Zašto? Zato što svi doktori idu u politiku, zašto. Jer je njima dobro.  Što će nama ti predsjednici i političari što nam neko nešto ne obezbijedi da je kako treba”, kažu mještani Istočnog Sarajeva.

To ne da je nehumano toje bezobrazluk, ogorčeni su sagovornici koje smo anketirali.

Bruto za premijera sedam i po hiljada maraka, za zamjenike hiljadu manje, još hiljadu manje za ministre.

To vi mene pitate, procijenite sami koliko košta, vi se stalno bavite mojim odijelom pa iznosite da je mantil kišni koji košta manje od 200 maraka 3 hiljade pa daj bar razlučite šta je kaput šta je mantil, odgovara ministar finansija Zora Vidović na pitanje novinara BN TV koliko košta njena odjevna kombinacija.

Građani u šoku, nemaju riječi na ovakve istupe ministara.

Da sutra nađem ženu da se oženim ne mogu ako ona nema nekog novca ne bih mogao sa njom živjeti, kaže jedan Višegrađanin.

Inače, bruto plata ministra u Vladi Republike Srpske oko tri i po puta je veća od prosječne plate u Republici Srpskoj.

(BN Foto: Iustracija/K3)

CATEGORIES
Share This