Plan Vašingtona za Balkan: Sve je u pet tačaka

Plan Vašingtona za Balkan: Sve je u pet tačaka

SAD spremaju paket kojim planiraju da reše kompletno balkansko pitanje, koristeći šargarepu i štap, po svom starom običaju.

Strategiju Vašingtona donekle je otkrio bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter, jer se ono što je Manter rekao poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poklapa sa onim što je rečeno u diplomatskim krugovima.

Izvori su naveli da su Manterove riječi ustvari svojevrsna skica američkog paketa za Balkan, čija je realizacija praktično počela postavljanjem Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, piše S. telegraf.

– Taj paket ima više sličnosti sa viđenjem Vašingtona o tome kako riješiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis“, kaže izvor za koga list navodi da je jedan od najboljih poznavalaca trenutnih prilika u SAD. Detalji američkog paketa su podložni promjenama, ali one neće biti suštinske – piše list.

List piše da plan podrazumijeva ponudu podjele Kosova, faktičko brisanje granica na Balkanu, svojevrsnu ekonomsku uniju, još veću autonomiju za Albance u Sjevernoj Makedoniji, ali i opstanak cjelovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u RS.

Kako dodaje list, tu je i druga strana medalje, a njena suština je da „neće dobro proći onaj ko ne prihvati američku šargarepu“.

„U Vašingtonu, bar u onom dijelu privrženom (američkom predsjedniku Donaldu) Trampu, očekuju i da bi Rusija i (ruski predsednik Vladimir) Putin mogli da prihvate njihov projekat za Balkan“, dodaje list.

Američki plan, kako se navodi, sastoji se od pet tačaka

Prva je podjela KiM, tako što bi razgraničenje bilo sprovedeno tako da sjeverni dio ostane u sastavu Srbije uz specijalni status Mitrovice. Posebnu zaštitu i eksteritorijalni status dobile bi srpske svetinje van sjevera KiM.

Druga tačka odnosi se na cjelovitost BiH, uz stvaranje ekonomske i carinske unije i faktičko brisanje granica za protok ljudi između Srbije i RS, ali bez mogućnosti otcjepljenja RS od BiH.

Treća tačka odnosi se na prava Albanaca u Sjevernoj Makedoniji. Kako bi se nadomestio gubitak onog dijela teritorije na KiM koji oni vide kao svoju, Albanci u Sjevernoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova „maltene bi osim formalno bila ukinuta, kao i ona između Kosova i Albanije“.

Četvrta tačka govori o ekonomskom paketu i ona je slična planu za rješavanje spora između Izraela i Palestinaca, navodi list.

Uz podršku ubrzavanju integracija u EU zemalja uključenih u paket Vašingtona, bila bi sazvana i posebna međunarodna konferencija na kojoj mi se okupili investitori koji bi ulagali u zapadni Balkan. List navodi da bi nezvanično za ove namjene SAD i druge zapadne zemlje izdvojile oko 10 milijardi evra.

Peta tačka se tiče carinske unije, i prema njoj bi Vašington insistirao na formiranju svojevrsne balkanske unije, u kojoj bi granice bile potpuno otvorene za promet robe i prolazak ljudi, dok bi trgovinske i administrativne formalnosti bile svedene na minimum.

Beograd.in

CATEGORIES
Share This