„Pet jahača Kvinte“ Kako je Predsjedništvo BiH postalo slabo na zapadne ambasadore

„Pet jahača Kvinte“ Kako je Predsjedništvo BiH postalo slabo na zapadne ambasadore

Sve je manje visokog predstavnika i Savjeta za provođenje mira, u kome je i Rusija, a umjesto njih, ambasadori zemalja Kvinte naprasno su postali ključni međunarodni sagovornici političkim liderima u BiH.

Ako su do sada i djelovali iz sjenke, ambasadori Francuske, Italije, Njemačke, SAD i Velike Britanije, plus šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, u posljednih nekoliko mjeseci javno su „gosti“ u Predsjedništvu BiH.

Njihova nova uloga prvi put je bila ključna 19. novembra 2019, kada su, tek poslije razgovora s ambasadorima, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić dogovorili Program reformi BiH, a potom i konačno imenovali Zorana Tegeliju za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Predsjedništvo BiH je i prije dva dana pokazalo slabost na ambasadore, kada je nakon više od godinu dana u fokus stavilo evropski put BiH, konkretno rad na ispunjavaju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te zapadne diplomate obavijestilo da su evropske integracije spoljnopolitički prioritet BiH. Treba napomenuti da se o članstvu u EU razgovaralo i s ambasadorima čije zemlje nisu članice Unije – diplomatama SAD i Velike Britanije.

Srpski delegat u Domu naroda BiH Lazar Prodanović smatra da je tako iz razloga „što se ide na konsenzus ključnih međunarodnih igrača na prostoru Zapadnog Balkana“.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– U ovom slučaju, to su EU, SAD, koje su tvorac dejtonskog Ustava BiH, i imamo Veliku Britaniju koja od 1. januara nije članica EU, ali je ovdje bila i ranije prisutna. Dakle, pokušava se stvoriti njihov konsenzus, a istovremeno i ambijent u kome BiH ne bi bila zadnja zemlja Zapadnog Balkana u smislu napretka ka evropskom putu – kaže Prodanović za Srpskainfo.

Poslanik PDP u Predstavničkom domu BiH Branislav Borenović smatra da je ipak na sceni „lažno evropejstvo lidera u BiH, koji sušinski sve čine protiv evropskih vrijednosti, a samo formalno su za Evropu“.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Primjera radi, Milorad Dodik jedan dan je protiv EU, drugi dan je za. Rezultat neozbiljne politike, ad hok politike bez ikakvog jasnog plana, s ciljem da se samo zadovolji forma u datom momentu. To se radi isključivo zbog samita koji će se desiti sljedeće sedmice između EU i Zapadnog Balkana, stvaranje privida da su stvari u redu. To je zapravo  tapkanje u mjestu godinama – zaključuje Borenović.

Istovremeno, član Glavnog odbora SNSD Rajko Vasić smatra da su ambasadori Kvinte „nova diktatorska grupa nad BiH, potpuno nelegalna, nedejtonska i jednostrana, još nelegalnija nego PIK, Savjet za implementaciju mira“.

– Ovo što se trenutno događa liči na dobro organizovanu bandu koja u toku zime provaljuje i krade po vikendicama. Koristi se korona histerija za stavljanje pod šapu lidera i institucija u BiH. Korona i samit u Zagrebu samo su paravan. Pet jahača Kvinte zamjenjuju atrofirani OHR i visokog predstavnika, zamjenjuju PIK, u kome je Rusija, i odbacuju Mehanizam koordinacije, već uspostavljen u BiH. A sve je počelo nepotrebnim slanjem fantomskog papira u NATO Brisel – kaže Vasić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prema njegovim riječima, aktivnost sa 14 tačaka Predsjedništva BiH, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK, intenzivirana je jer se upravo u koroni shvatila sva nemoć EU „pa su Dodik, očekivano, i Vučić, neočekivano, izrazili svoje sumnje“.

– Sada su poklopljeni i moraju da slušaju. Praktično, ta Kvinta, ta grupa je torturna grupa nad Republikom Srpskom i nad Hrvatima. Jer, vidimo sad, Sarajevo može da radi šta hoće, a oni sve rade za Sarajevo. Ne mislim da će se nešto spektakularno desiti ili ubrzati, ali će Brisel biti srećan jer se odbacuje Rusija, a Sarajevo berićetno, jer se odbacuje Srpska. Nikome, ni Sarajevu, ni Briselu, nije stalo do EU integracija, već samo do NATO poklapanja i odbacivanja Rusije, jer je tada put za eutanaziju Republike Srpske otvoren i proširen. To je misija ambasadora Kvinte – kaže Vasić za Srpskainfo.

(Srpska info)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS