Papa planira da posjeti Moskvu, pa Kijev: Iz Ukrajine mu poručili da ne dolazi

Papa planira da posjeti Moskvu, pa Kijev: Iz Ukrajine mu poručili da ne dolazi

Ukrajinski unijati i katolici mu poručili da ne dolazi u Kijev i rekli da sa njima neće moći kao sa kanadskim indijancima

Papa Francisko otkrio je rekao da želi da posjeti Moskvu i Kijev. Međutim, u Ukrajini je mnogo sve više onih koji smatraju da je najbolje da ne dolazi!

Od kraja februara je više puta govorio da će posjetiti obje prestonice, a – odvojeno. Ali, 4. jula je u intervjuu britanskoj novinskoj agenciji Reuters rekao da samo posjeta Moskvi i Kijevu – u okviru istog putovanja – može pomoći rješavanju sukoba između Rusije i Ukrajine.

Pritom je iznio uvjerenje da bi najkorisnije bilo da prvo posjeti rusku prestonicu.

Uslijedila je eksplozija na kakvu u Vatikanu nisu računali.

Lvovski arhiepiskop Rimokatoličke crkve Mječislav Mokšicki je javno upozorio: „Prvo Moskva, pa Kijev – to bi bila katastrofa. Sasvim je moguće da granice Ukrajine budu zatvorene za Svetog oca bude li dolazio iz Rusije“.

Naglasio je da se on i njegova pastva ne slažu sa svim „papinim gestovima povodom Rusije“.

Mokšicki je zamjerio Francisku što se još nije jasno izjasnio o ruskoj invaziji“.

Drugi visokorangirani ukrajinski katolik, biskup kijevsko-žitomirski Vitalij Krivicki, poručio je Vatikanu: „Papina posjeta Ukrajini bila bi izvor nade za mnoge vjernike, ali je trenutno nemoguća zbog  rastućeg nepovjerenja prema pontifiku“.

„Nepovjerenje“ o kojem govori Krivicki, narasta među pripadnicima Ukrajinske grkokatoličke crkve (UGKC) kojih je više od 4,5 miliona.

Mnogi ukrajinski unijati i katolici smatraju da Francisko vrda i pritom ukazuju na njegove riječi povodom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini:

„Ne mogu da kažem da li je to poštena akcija… Moramo da se udaljimo od standardnog modela: Crvenkapa je bila dobra, a vuk je loš. Ovde nema metafizičkog dobra i zla.”

Na ovo je odreagovao poglavar UGKC, arhiepiskop Svjatoslav Ševčuk, ocjenivši da je papa žrtva ruske propagande ili da „jednostavno namjerno obmanjuje svijet“.

Neki od viđenih unijata čak smatraju da papa – umjesto da dolazi u posjetu Ukrajini –  treba da podnese ostavku jer je „odavno prestao da kritički razmišlja i interesuje se za teorije zavjere“.

Poznati sveštenik UGKC Nazarij Zatorski je o tome rekao:

„Da nešto nije u redu, svjedoči i papina  izjava da su rat u Ukrajini izazvali drugi akteri“.

Izvor: “Fakti”

CATEGORIES
Share This