Pandurevićeva predala zahtjev Sudu BiH da stavi van snage Pravilnik o registraciji vozila  Vojina Mitrovića

Pandurevićeva predala zahtjev Sudu BiH da stavi van snage Pravilnik o registraciji vozila Vojina Mitrovića

– Upravo sam predala zahtjev Sudu BiH za ocjenu zakonitosti Pravilnika o registraciji vozila u BiH koji je donio ministar Vojin Mitrović, a prema kojem ćemo dvorskoj firmi u kojoj je sin konsultant plaćati 9 KM za stiker o registraciji preko kojeg će moći pratiti naše kretanje, rekla je danas na pres konferenciji u Istočnom Sarajevu članica Glavnog odbora SDS Aleksandra Pandurević.

– Uložila sam i zahtjev predsjedniku Suda da se po ovom predmetu postupi prioritetno kako bi bila spriječena šteta po građane i budžete, naglasila je Pandurevićeva.

– Ovim pravilnikom se potpuno nezakonito poslovi entitetskih MUP-ova prebacuju privatnoj firmi koja je ”nacrtana”, a prema pisanju medija to je ”Prointer” u kojem je konsultant Igor Dodik, i donijet je upravo zato da bi pomenuta firma zgrnula milione i to na štetu budžeta institucija BiH i entitetskih MUP-ova. Što je najmonstruoznije, pomoću novih stikera koji će imati čipove, potpuno nezakonito prati se kretanje automobila i lica koja njima upravljaju, čime je ugroženo naše pravo privatnosti pa i sloboda – dodala je ona i rekla da stiker koji košta 1-1,5 KM ćemo sada ”Prointeru” plaćati 9 KM i to narednih 10 godina.

– Kada se to pomnoži sa 1,2 miliona vozila i deset godina, jasno je da se nacrtanoj ”stručnoj instituciji” iz naših džepova godišnje crta preko 9,5 miliona KM, izračunala je Pandurevićeva i istakla da je ovo je prvi put u istoriji postdejtonske BiH da jedan ministar u Savjetu ministara nadležnost entitetske institucije (MUP-a) prenosi na drugi organ – u ovom slučaju privatno preduzeće.

Ona je rekla i da je ovim prekršen i Zakon u upravi BiH koji propisuje da se javna ovlašćenja ”stručnoj instituciji” mogu povjeriti samo zakonom, a ne nekakvim pravilnicima. Prekršen je i Zakon o Agenciji za identifikaciona dokumenta koja je jedina nadležna za identifikaciona dokumenta, odnosno stikere, ali i Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

– Nadalje, poslovnom subjektu ministar Mitrović potpuno nezakonito daje naše lične i privatne podatke kao što je lokacija vozila čime je ugrožena privatnost građana, i osnovna prava i slobode. Da ne govorimo šta to znači s aspekta da vozila štićenih ličnosti prati i locira privatna firma, i da Mitrović pri tome nije zatražio mišljenje bezbjednosnih agencija, rekla je Pandurevićeva.

– Mitroviću se žurilo da javni novac, naš novac, na kraju mandata prebaci privatnim licima, odnosno povlašćenoj firmi, ali mu je jedino uspjelo da sebi obezbijedi krivičnu prijavu. Uvjerena sam i zato ovo i radim da će Sud BiH ukinuti Mitrovićev Pravilnik jer je on nezakonit iz razloga koje sam nabrojala i  neustavan zbog narušavanja privatnosti i slobode kretanja, rekla je ona i dodala da nakon ovog, svi treba dobro da razmisle da li se isplati odgovarati za nezakonito namicanje poslova dvorskim firmama.

ISTOK

CATEGORIES
Share This