Pandurevićeva o Alumini “Ne možete javno dobro prodati ispod žita”

Pandurevićeva o Alumini “Ne možete javno dobro prodati ispod žita”

Član Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević, kaže da je još 10. avgusta tražila od premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i ministarke finansija Zore Vidović da objave ponudu kompanije Metal Investments iz Ženeve za kupovinu potraživanja FG Birač, ali da to oni nisu učinili do danas.

Zašto, ako je sve po zakonu? Prema Zakonu o Vladi, rad Vlade je javan i ukoliko postoji interes javnosti, Vlada mora sve informacije učiniti javno dostupnim. Ne možete javno dobro, najznačajniji privredni resurs od Bijeljine do Trebinja, prodati ispod žita, ističe Pandurevićeva.

– Očito u žurbi i pod pritiskom i ucjenama gladnih režimskih tajkuna, u strahu od izbora, na potpuno netransparentan i nezakonit način izveli su monstruoznu pljačku zbog koje će, odgovorno tvrdim, mnogi završiti u Tunjicama. Punih mjesec dana  Vlada Republike Srpske, premijer Radovan Višković, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, koji se miješaju u sve i svašta, ne odgovaraju na jednostavna pitanja: Na osnovu kojeg zakona ste prodali tuđa potraživanja koja Vlada RS ne može prodati? Zakon o obligacionim odnosima, njegov član 436, zabranjuje prenos potraživanja ‘koje se po svojoj prirodi protivi prenošenju na drugog ‘, a to su porezi, doprinosi i druga davanja. Dakle, to je jednostavno nešto što se ne može prodati nikome – poručuje Pandurevićeva.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ona je dodala da ni pravobranilac, Milomir Govedarica, nema odgovora na osnovu kojeg zakona je odobrio ove kriminalne ugovore.

– I evo, danas ću vam otkriti da je ponuda Metal Investments iz Ženeve, od 11.jula, iznosila 45 miliona KM, što je za 2,7 miliona veće od Pavgordove ponude. Tri dana kasnije, 14. jula, Metal Investments je povećao svoju ponudu na 50 miliona! Kako je i na osnovu kojeg kriterijuma 50 manje od 42,3 miliona KM režimskog Pavgorda, koji je sve firme koje je kupio poslao na staro gvožđe? To vi ovdje u Bijeljini znate. Znate šta je bilo sa Šećeranom i da je i Žitopromet samo preprodao da bi zaradio, a Vanekov mlin srušio. Istu sudbinu su doživjeli i radnici i preduzeća koje je kupio u Foči – kaže Pandurevićeva.

Ona ističe da je na mjestu Termike (fabrike malih kućanskih aparata) danas podrum pića, fabrika Trikotaže je sravnjena sa zemljom, Čarapara je svadbeni salon…

– Prošlogodišnja dobit Pavgorda je 3 miliona KM, a kratkoročne obaveze 70 miliona KM. Da se vlasti ne dosjete, ovo preduzeće su favorizovali pismom namjere Nove banke koje su lažno predstavili kao garanciju, što je još jedno krivično djelo. U ovom momentu Alumina ima 50-60 miliona KM zaliha i još toliko nenaplaćenih, a naplativih, potraživanja. Njihov cilj je da uđu, to pokupe, a onda će i Alumina završiti kao i Šećerana – tvrdi Pandurevićeva.

Ona dodaje da ovo nije samo bitka za Aluminu, koja vrijedi preko 600 miliona KM, već da je ovo bitka za budućnost Republike Srpske, kao i 15.000 stanovnika zvorničke regije, koji žive od Alumine.

– Bez nje će ova regija biti ispražnjena i pod potpunom dominacijom Tuzle. Neka budu sigurni, narod im to neće dozvoliti ni prije ni poslije 3. oktobra. A oni slobodno mogu spakovati kofere za Tunjice! Zato pozivam sve građane Zvornika i zvorničke regije da dođu u petak na protestni skup koji organizuju Nebojša Vukanović, SDS i PDP. Moramo doći i reći im da im neće ići onako kako su zamislili i da Alumina neće biti njihov plijen – poručila je Pandurevićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This