Pandurević-Stevanović: Alumina vam nije ćaćevina da je poput kolača dijelite

Pandurević-Stevanović: Alumina vam nije ćaćevina da je poput kolača dijelite

Dragi prijatelji, s pažnjom sam gledala intervju gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića lokalnom portalu ”Drina Media” u kojem je otvoreno priznao da je ”dio priče s Pavgordom”. Moram priznati da je za pohvalu jer je on jedini od upletenih koji se oglasio, ali je šokantno da o ‘Alumini’ govori kao o porodičnoj imovini i raspoređuje kolač između unaprijed odabranih ”strateških partnera”.

”Ja jesam dio te priče sa ‘Pavgordom’ ”, reče Stevanović i iznese planove: ”Nije problem da radnici dobiju 10%, ali moramo sjesti i razgovarati… Ne može ‘Pavgord’ sam nositi ‘Aluminu’, moraju se uvući strateški partneri. To su prije svih kupci proizvoda ‘Alumine’, zašto da ne i dobavljači sirovina – rudnici boksita…”

Dragi Zorane, ti radnici kojima galantno dajete 10% su živote proveli u ‘Alumini’, sačuvali je čak i u ratu od kojeg ste Vi pobjegli. Ko ste Vi da im dajete ono što je dio njih? Ko ste Vi da dijelite ono što pripada Republici Srpskoj? Ko ste Vi da određujete ko će još dobiti parče ‘Alumine’? ‘Alumina’ Vam nije ćaćevina da je poklanjate ili prodajete kome Vi hoćete! Strateški partneri za ovakva preduzeća se traže na berzama i to su oni koji daju najviše novca i koji su u ovom poslu dokazani u cijelom svijetu!

Uostalom, da li ste Vi = ‘Pavgord’, pa tako smjelo raspoređujete ono čim bi on da gazduje?

Kaže gradonačelnik i da ” ‘Pavgord’ nije kupio ‘Aluminu’ nego potraživanja”. Vidim, pravobranilac Milimir Govedarica mu je dobar učenik. FG ‘Birač’, koja je u stečaju, 100 % je vlasnik ‘Alumine’ koja vrijedi preko 600 miliona KM, a ove godine će imati izvoz od preko 200 miliona evra. Kupujući potraživanja od ‘Birača’ za 42 miliona KM, ‘Pavgord’ postaje i većinski vlasnik ‘Alumine’ koja vrijedi preko 600 miliona KM. Zar ne, Zorane?

Dalje, gradonačelnik tvrdi kako je sve transparentno, zapisnici sa sjednice Vlade o prodaji potraživanja su objavljeni itd.

Dragi Zorane, voljela bih vidjeti te stenograme sa sjednice Vlade i zapisnike. Evo, tražim ih skoro mjesec i po dana! Znate li Zorane da Zakon o obligacionim odnosima zabranjuje prodaju potraživanja koja se po svojoj prirodi protive prenošenju na drugog ‘, a to su porezi, doprinosi i druga davanja?

Gradonačelnik se u intervju zaklanja i iza Nove banke i pita ”da li bi banka izdala garanciju nekome ko nema novac na računu”?

‘Nova banka’, dragi Zorane,  nije ni dala plativu garanciju nego garanciju za ozbiljnost ponude što je klasično pismo namjere. Plativu garanciju mora pratiti tekst ugovora i njoj mora pisati tačan način aktiviranja – da li je na prvi ili drugi poziv. Uostalom, povjerioci su – Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Fond PIO, FZO, Vode Srpske, Elektro Bijeljina – a ne Vlada RS na koju glasi garancija o ozbiljnosti ponude.

Znam, sada ćete reći da je ‘Pavgord’ platio 42 miliona KM! Jeste, ali čijim novcem? Bilansi firme govore da on taj novac nema. Prije svega, radnici ‘Alumine’ imaju pravo da znaju da li su potraživanja kupljena zaduženjima kod banaka ili trećih lica, i pod kojim uslovima?  Vi kao patriota, što ste više puta isticali, ne bi valjda željeli da je taj novac pozajmljen npr. od biznismena SDA ili nekih kontraverznih ličnosti? Gluvo bilo, zamislite da morate dočekati Bakira u obilasku ‘Alumine’!   U čemu je problem da otklonite strahove i objelodanite porijeklo novca? Bio bi to ‘Bingo’.

Ubjeđivao nas je gradonačelnik i da ne vjerujemo svojim očima nego njemu, pa kaže da je bijeljinska ‘Šećerana’ prodata ozbiljnom konzorcijumu koji je najveći proizvočađ šećerne repice u regionu,  a ‘Žitopromet’ je prodat ‘Kutjevu’, te da ‘Pavgord’ ništa nije isjekao u staro gvožđe.

Odlično! Jeste li to namjerili i ‘Aluminu’ da preprodate? Zar ‘Pavgord’ nije obećavao da će pokrenuti i ova dva preduzeća? Evo, specijalno za Vas sam juče snimila čudo od ‘Šećerane’ zaraslo u korov, bez radnika, i rupu na mjestu Vanekovog mlina koji je pripadao ‘Žitoprometu’ a na kojem Vaš partner pravi stambeni kompleks. Znate li da je Vanekov mlin bio pod zaštitom države kao kulturno-istorijski spomenik iz doba Austro-ugarske? A ovaj ozbiljan konzorcijum koji je kupio ‘Šećeranu’, da nije slučajno iz Zvornika? Pitam jer je Zvornik poznat po uzgoju šećerne repice!

I na kraju, dragi Zorane, ‘Alumina’ nije šaka zobi da je svaka vrana može pozobati. Kada Vam je, čovječe, dosta!? Budite sigurni da će biti odbranjena do 3.oktobra, a posebno nakon 3.oktobra! Obećavam Vam, streteški partneri će biti nađeni na berzi!

‘Alumina’ nije ničija ćaćevina niti će biti ičiji plijen, nego je strateški resurs cijele Republike Srpske prema kojem će se odnositi zakonito i u vjeri dobrih domaćina.

Fb/Aleksandra Pandurević

CATEGORIES
Share This