Orluj orle u carstvu visina

Orluj orle u carstvu visina

Te subote prije jedanaest godina u poslijepodnevnim satima, stigao sam u Doboj. Pored obaveza koje nisu imale politički karakter, iskoristio sam priliku da pozovem Branislava Garića sa namjerom da se sutradan ujutro vidimo i porazgovaramo o temama koje su nam bile zajedničke.

Volio sam tog čovjeka jer koliko je plijenio svojom pojavom spolja, najmanje još toliko njegovo unutrašnje biće, njegova ličnost i njen karakter, ulivale su povjerenje. Sa njim si uvijek znao na čemu si jer nije bio prevrtljivac niti lakovjeran. Dosljedan i nepokolebljiv u svakom momentu. Zato je platio svojom glavom. Baš velika cijena ali ne dešava se prvi put da čovjek takvog kova svojom glavom žrtvuje svoju slobodu i sreću svoje porodice.

A da li je potrebno još jednom napomenuti da je ubica ili onaj koji ga je likvidirao, oslobođen odgovornosti jer je našem pravosuđu dostavio papir na kome je pisalo da je neuračunjiv? Jedina sankcija za egzekutora bila je zabrana nošenja oružja narednih šest mjeseci.
San koji sam imao te noći pretvorio se u cjelonoćni košmar i danas sam uvjeren da je imao poruku kako će smrt „mirno stati nad njime i sopstvenom rukom ispisati“ Branovo ime. “Ubili su Garića”, na ulasku u Gacko, telefonom mi je javio naš zajednički prijatelj.

Sjećam se i mog prvog dolaska u Doboj u ulozi predsjednika stranke. Zatražio sam da radna posjeta gradskom odboru započne posjetom grobnom mjestu našeg Branislava.

Da je Branislav Garić htio prodati vjeru za večeru danas bi bio živ. Nije to uradio jer je znao da je jedan dan u životu orla vrijedniji od proživjelih dvjesta godina neke kornjače.

Kao što rekoh prošle godine u čitulji, vrijeme je dosta toga prosijalo. I kako stvari stoje nastaviće da prosijava jer kako bismo znali šta je žito a šta kukolj, da nije tog vremenskog rešeta.

Počivaj u miru dobri prijatelju a dragi Bog neka nam svima oprosti. Zato i jeste Bog. A da li su ljudi spremni na pokajanje, to je već neko drugo pitanje.

(Fb-objava/Vukota Govedarica)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS