Olbrajtova minirala otcjepljenje Srpske! Objavljeni povjerljivi dokumenti predsjedničke biblioteke SAD iz 1995. godine

Olbrajtova minirala otcjepljenje Srpske! Objavljeni povjerljivi dokumenti predsjedničke biblioteke SAD iz 1995. godine

UKOLIKO bosanski muslimani ne mogu da ubijede bosanske Srbe da njihova budućnost leži u reintegraciji u BiH, nema smisla blokirati mirno razdvajanje zajedničke države, po čehoslovačkom modelu.

Klinton je reizabran za predsjednika SAD 1996. godine. Klintonovi dokumenti, međutim, služe kao podsjetnik koliko blizu su SAD bile da odustanu od Bosne – zaključuje britanski “Gardijan”.

U slučaju da to propadne, plan je bio da se povuku mirovne snage UN, prekine embargo na isporuku oružja BiH i pruži vazdušna podrška muslimansko-hrvatskim snagama u borbi protiv Srba. Klintonov plan predviđao je da se prvo održe razgovori američke administracije sa predstavnicima Sarajeva, kako bi ih ubijedili na ustupke posle pada Srebrenice, koji je uključivao mogućnost za izdvajanje RS iz BiH.Dokumenti pokazuju da se neki članovi Klintonove administracije nisu slagali s planom. Dejvi Šefer, savetnik tadašnje ambasadorke pri UN, a kasnije državne sekretarke Medlin Olbrajt, napisao je da je to “vrlo klizav teren”:

– Srbi su zauzeli veliki dio teritorije zahvaljujući etničkom čišćenju, a sada im omogućavamo demokratski referendum da to potvrde – naveo je Šefer.

Aleksander Veršbou, zadužen za Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, naveo je da je strategija za izlazak iz rata bila rezultat kompromisa više američkih nivoa vlasti.

novosti.rs

CATEGORIES
Share This

COMMENTS