Ogrev sve skuplji, vlast Srpske ćuti, narod se zadužuje

Ogrev sve skuplji, vlast Srpske ćuti, narod se zadužuje

U Bosni i Hercegovini, zemlji šume, građani ogrev kupuju na kredit. Dok skaču cijene energenata i do tri puta u odnosu na godinu ranije, vlasti bez konkretnih poteza ka energetskoj stabilnosti.

Na pragu hladnijih dana, brojna domaćinstva još se nisu snabdjela drvima za ogrev. Za metar drva potrebno je izdvojiti i do 120 KM.

“Jedna paleta koju najčešće prodajemo na domaćem tržištu košta na stovarištu oko 220 KM sa PDV-om plus prevoz, neko se snalazi za prevoz, a neko taj prevoz očekuje od nas što mi uračunamo u cijenu”, kaže za BN Vitomir Ćato, vlasnik firme za preradu drveta.

Dodaje da je otprilike 20% poskupilo ogrevno drvo u odnosu na prošlu godinu. Ipak, u poređenju sa poskupljenjem goriva i radne snage to i nije ogroman skok cijene drveta, objašnjava Ćato. U nedostatku novca, mnogi građani posežu i za kreditima. Ogrev je zaista postao luksuzna roba, kaže Snežana Šešlija, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Toper” iz Doboja.

“Imali smo nekoliko razgovora sa potrošačima kako da obezbijede ogrev, a nisu socijlani slučajevi. Tako da je vrlo teško da se obrate nekoj međunarodnoj ili donatorskoj kući da dobiju ogrev, bar u određenoj količini. Ono što mi znamo jeste da će najmanje 40% potrošača koristiti 30% do 40 % ogreva od onoga koliko im je potrebno. Znači da će onih nekoliko dana živjeti u sasvim drugačijim uslovima, odnosno neće imati čime da se griju.”, navodi Šešlija.

Ništa lakše ne prolaze ni potrošači, koji se griju na plin. Ovaj energent je 100 odsto skuplji nego prošle godine. Ipak, dobro je dok ga ima, jer su moguće i nestašice, upozorava struka.

“Ukoliko bi došlo do prekida snabdjevanja putem turskog toka koji sad ide nesmetano treba obezbijediti određene rezerve u skladištima gasa na tom putu. To naše vlade nisu uradile. Srbija je to obezbijedila i ona ima 50 % obezbijeđenih rezervi u vlastitim skaldištima i u zakupu u Mađarskoj”, izjavio je za BN Edhem Bičakčić iz Komiteta Međunarodnog savjeta za velike električne sisteme (CIGRE BiH).

Dok države u regionu rade na energetskoj stabilnosti, bh. vlasti ne brine hladna zima, pa nema ni konkretnih poteza za zaštitu potrošača, oni koji su peduzeti, otišli su u pogrešnom smjeru.

Tako je još aktuelna odluka o zabrani izvoza drvnih sortimenata, napravila problem drvoprerađivačima, a nije oborila cijenu ogreva za građane.

(BN)

CATEGORIES
Share This