Oglasilo se Tužilaštvo BiH o zločinu u Dobrovoljačkoj: Optuženo deset osoba, krivicu dokazuju sa 277 svjedoka

Oglasilo se Tužilaštvo BiH o zločinu u Dobrovoljačkoj: Optuženo deset osoba, krivicu dokazuju sa 277 svjedoka

Zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv deset osoba koji se terete za stradanje osam osoba, a njihovu krivicu dokazivaće sa 277 svjedoka.

U Tužilaštvu BiH su rekli da su optužnicu podigli protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

– Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA, kao i MUP RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This