Odgođeno ročište o stečaju uništenog “Farmlanda”

Odgođeno ročište o stečaju uništenog “Farmlanda”

– Ročište na kojem je danas trebalo da bude odlučeno da li će „Farmland“ ići u stečaj, odgođeno je zbog odsustva sudije, a novo je zakazano za iduću sedmicu. Međutim, izvjesno je da će ovo uništeno preduzeće u stečaj, jer će takav biti i prijedlog stečajnog upravnika.

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za CAPITAL su rekli da je današnje ročište odgođeno zbog zdravstvenih problema postupajućeg sudije.

Inače, u toku prethodnog postupka za utvrđvanje uslova za otvaranje stečaja u ovom preduzeću došlo je do promjene privremenog upravnika.

Naime, privremena upravnica Bojana Jakišć Dodig je desak dana nakon imenovanja razriješena na lični zahtjev, a za novog upravnika imenovan je Boro Skopljak.

Skopljak je danas za CAPITAL potvrdio da će predložiti otvaranje stečaja u „Farmlandu“ navodeći da je preduzeće u potpunosti devastirano i opustošeno te da nema nikakve mogućnosti da nastavi da radi.

„Imovina je potpuno uništena, nevjerovatno je šta se tamo desilo. Izvađene su cijevi, kablovi, tamo ima više od 20 objekata, ali su bukvalno ostali samo zidovi“, kazao je Skopljak.

Istakao je da ima nešto imovine u zemljištu, što bi trebalo biti dovoljno za pokrivanje troškova stečaja, dok je veći dio pod hipotekom.

Kako saznajemo tokom predstečajnog postupka je skinut i krov sa upravne zgrade „Farmlanda“ što je prijavljeno i time se bavi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Podsjećamo, prijedlog za stečaj propale govedarske farma „Farmland“ iz Nove Topole, koja već godinama ne radi, predložio je prije nekoliko mjese direktor Mladenko Topalović.

„Račun ’Farmlanda’ blokiran je u decembru 2015. godine, a 2017. godine je Investiciono – razvojna banka RS pokrenula izvršni postupak, odnosno aktivirala hipoteku. Radnici su tužili firmu zbog neisplaćenih plata te su u izvršnom postupku prodali sve pokretne stvari u vlasništvu firme. Nekretnine su devastirane, izvršene su provale, društvo ne posjeduje krave, niti opremu za rad“, navedeo je u prijedlogu.

Okružni privredni sud u Banjaluci je nakon toga donio rješenje o pokretanju prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja.

„Farmland“, čiji je većinski vlasnik Dragan Vasiljević, godinama je bio jedan od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imao je i, u javnosti kritikovan, milionski ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Robnim rezervama RS. Robne rezerve su u stečaju i koje su zbog kršenja tog ugovora tužile i dobile sporove sa ovom farmom, ali oni nikada neće biti naplaćeni.

Najviše novca „Farmland“ duguje IRB-u koja mu je bez finansijskog posrednika i pod političkim pritiskom odobrila kredit 14,8 miliona KM, dok je na kraju aprila ove godine Poreskoj upravi dugovao 5,2 miliona maraka.

(Capital Foto: Capital)

CATEGORIES
Share This