Novak Đoković: Isus ili seronja?

Novak Đoković: Isus ili seronja?

Kontraverze slučaja Novaka Đokovića vezane za ulaznu vizu u Australiju i učešće na magaturniru Australia Open, ne prestaju da budu fokus svjetske javnosti i rasprava. Ipak nekoliko poruka se može izvući iz cijelog ovog slučaja koje su već sada potpuno bjelodane.

Australija – zemlja vladavine prava 

Prije svega, australijski sudija Entoni Kali je održao školsku lekciju o pravnoj državi, poništivši neshvatljivu i nerazumnu odluku državnih vlasti o uskraćivanju ulazne vize za Novaka Đokovića, koji je na Australia Open došao sa ambicijom da osvoji 10. Grand Slem, a ukupno dvadeset prvi, čime bi se i službeno upisao kao najveći svih vremena. Iako Srbi kao narod vole da se hvale državotvornošću, ipak su još daleko od primjera kojima se ozbiljnost pravne države ne podređuje parlamentarnim izborima koji su test za sve nepopularniju vladu u Australiji. Jer je izvršna vlast očigledno donijela odluku o odbijanju vize podilazeći gnjevu birača nakon dvogodišnjih najstrožijih epidemioloških mjera u svijetu.

Dakle, sudija Keli je umjesto mišljenja javnosti, izbora, kampanje i anekta o popularnosti izabrao poštovanje zakona i paragrafa. Po njemu je Novak Đoković napravio sve što je od njega tražila australijska država, ne prekršivši nijedan jedini njen zakon, propis i epidemiološku mjeru. Nakon što mu je jasno i nedvosmisleno objašnjeno da se u uslove za medicinsko izuzeće od obaveze vakcinisanja u Australiji računa i preboljeli covid-19, Novak je zahtjevu za vizu priložio uredno ovjerenu potvrdu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“, po kojoj je prije četiri sedmice, 16. decembra 2021., bio pozitivan na virus SARS-CoV-2, te potvrdu istog Instituta da je sedam dana kasnije, 22. decembra, na PCR-testiranju bio negativan i zdrav, spreman za Australiju.

Naravno, sve ovo je bilo dovoljno da sudija Keli preko noći postane srpski nacionalni heroj. Rekli bismo, standardno srpski mentalitet,  za jedan dan od prezira i osuda australijskog pravosuđa do pristrasne medijske glorifikacije.

Da li je Srbija pravna država za primjer?

Kada bi Srbija bila pravna država za primjer koji glorifikuje onda bi njeni pravosudni organi razmotrili činjenice da je potvrdu o pozitivnom PCR-testu Institut za javno zdravlje Đokoviću izdao u četvrtak, 16. decembra u 20 sati i 19 minuta naveče, a on se sutradan, u petak – znajući, dakle, da je zaražen – u svom teniskom centru na Dorćolu susreo sa dječacima i djevojčicama, učesnicima dječjeg Masters turnira koji se tamo održavao, družeći se i fotografirajući s djecom, dijeleći pehare i priznanja. A onda u subotu odradio i foto-session s novinarima francuskog L’Equipea, koji su u Beograd stigli da mu dodijele nagradu za najboljeg sportistu protekle godine.

Ili je, dakle, Novak Đoković, znajući da je pozitivan na koronavirus – umjesto da je kod kuće u samoizolaciji, poput desetina hiljada njegovih manje slavnih sunarodnika – učestvovao na više društvenih događanja, svjesno ugrozivši zdravlje i živote drugih i članova njihovih obitelji, ili je potvrda beogradskog Instituta za javno zdravlje jednostavno falsifikovana za potrebe Đokovićevog zahtjeva za australijsku vizu.

Treće jednostavno nije moguće.

Đoković je u objavi potvrdio redoslijed događaja i njegovih aktivnosti koji su prethodili pozitivnom PCR nalazu na koronavirus. Naveo je kako je 14. decembra u Beogradu bio na košarkaškoj utakmici nakon koje su mnogi bili pozitivni na koronavirus. Dva dana nakon utakmice, bez obzira što nije imao simptome zaraze, Đoković se testirao brzim antigenskim testom te je rezultat bio negativan. Istog je dana, kao dodatnu mjeru opreza, napravio je i PCR test čije je rezultate čekao do 17. decembra. Potom je bio na teniskom događaju gdje je djeci dijelio priznanja. I prije tog događaja ponovno je napravio brzi antigenski test koji je opet bio negativan.

“Nisam imao simptome i dobro sam se osećao, a rezultate PCR testiranja dobio sam tek nakon tog događaja”, napisao je Đoković.

A u Krivičnom zakonu Republike Srbije u paragrafu 248 jasno i nedvosmisleno kaže da će se „onaj ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“, dok paragraf 355 jasno i nedvosmisleno kaže da će se „onaj ko napravi lažnu ili preinači pravu ispravu u nameri da se takva isprava upotrebi kao prava, ili ko lažnu ili preinačenu ispravu upotrebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniti zatvorom do tri godine“.

Naravno, ovo je samo hipotetika, jer nemamo iluziju da bi srbijanska vlast mogla pokazati takvu vrstu profesionalnosti i nepristrasnosti, jer bi onda napokon imali respektabilnu državu i zaista se predstavili kao državotvoran narod.

Ludilo porodice Đoković

Posebna priča u cijelom ovom slučaju su porodica Novaka Đokoviča koja je na svaki način ovu situaciju iskoristila da se šire predstavi javnosti i koja je proglasila Novakovu pobjedu iako još cijeli slučaj nije pravno okončan. Sigurno bi za Novaka bilo bolje da se porodica nije oglašavala. Jer smo saznali, prije svega od njegove majke da je moguće da on nije odmah znao da je pozitivan, iako je dobio nalaz, ali ga nije odmah pogledao, što, priznaćete, djeluje u najmanju ruku vrlo neubjedljivo. Pa do saznanja da je njegov pravni zastupnik nije dobro popunio izjavu o putovanjima unutar 14 dana prije dolaska u Australiju koju je trebao, poput svakog drugog putnika, ispuniti prije ukrcavanja na let. U Đokovićevoj izjavi, koju su njegovi advokati predali sudu kao dokaz žaleći se na oduzimanje vize, zaokruženo je da teniser u tom periodu nije nigdje putovao. Iako je naveo da nije putovao nigdje 14 dana prije dolaska u Australiju 5. janura, a suprotno tome, viđen je 25. decembra prošle godine na terenima u Srbiji, te drugog januara kako trenira u Španiji. Sam Đoković je naveo da izjavu o putovanju nije popunjavao on, nego njegov tim, te da je to isto rekao službenicima za imigracije po ulasku u zemlju.

“Moj se agent duboko izvinjava zbog administrativne greške, što je označio pogrešno polje u odgovoru na pitanje o mojim putovanjima pre dolaska u Australiju”, poručio je Đoković te dodao da je to stvar “ljudske greške” i da nije bilo namjerno. Dodao je kako je njegov tim australijskoj vladi o tome dao dodatne informacije, te kako više neće komentarisati cijelu situaciju iz poštovanja prema australijskoj vladi i procesu koji je u toku.

Novak – novi Isus

“Zapalite svijeće za Novaka, našeg Isusa!” – pozvao je Novakov otac Srđan na pres konferenciji i  pred okupljenim demonstrantima. Da li je uopšte potrebno govoriti koliko je jedan ovakav stav nehrišćanski, rekli bismo sektaški?

“Isusa su razapinjali na krst i svašta mu radili, a onda je izdržao i dalje je živ među nama. I Novaka pokušavaju da razapinju na isti način i da mu rade sve i svašta”, rekao je na pomenutoj konferenciji Srđan, predstavljajući ovog kao žrtvu i ikonu slobodarskog svijeta.

Time je ovaj slučaj dobio sasvim novu dimenziju i Đoković predstavljen kao ikona nove slobode i antivakserskog pokreta.

Da li je to nešto što Novak zaista želi i da li mu je to u interesu ili je ludilo porodice Đoković i njihova ambicija da se predstave u javnosti cilj sam po sebi, a da je briga za Novaka samo paravan? Odnosno, da je on istinska žrtva takve porodice.

Negativne reakcije prema Novaku

Novak je nema sumnje podijelio svjetsku javnost, od onih koji ga glorifikuju i opravdavaju, do onih koji ga otvoreno ponižavaju i vrijeđaju. Možda su u negativnim reakcijama najdalje otišli australijski voditelji Kanala 7 koji su javno izrazili otvorenu netrpeljivost prema Novaku:  “Kada pogledamo sve, Novak Đoković je lažljivi, podmukli seronja. Kako god da pogledaš nemoguće je da je samo on u pravu. Ne ideš okolo kada si pozitivan, to je slagao, sigurno je bio lažan test. I poslije toga je otišao u Španiju, a iz svega će uspjeti da se izvuče.”

Šta nakon svega?

I pored pobjedničke euforije, treba imati na umu da cijelu slučaj nije pravno okončan i  da preostaje pravo australijskih vlasti da ukine Novakovu vizu. Naime, Aleks Hok, australijski ministar za imigracije, ima pravo da ukine vizu Đokoviću i pored odluke suda koja kaže da mu je neosnovano ukinuta ista po slijetanju na tlo Australije. On uvijek nije donio nikakvu odluku. Prema informacijama iz Australije, Hok još uvijek razmatra cijelu situaciju, a sada je federalna Vlada novi “adut” protiv Đokovića pronašla u Australijskoj putnoj deklaraciji, dokumentu koji moraju popuniti svi koji dolaze u ovu državu. Davanje pogrešnih informacija u ovom dokumentu je ozbiljan prekršaj i kažnjivo djelo.

I na kraju, postoji i moralni aspekt cijelog ovog slučaja, odnosno moralna dilema samog Novaka, da li je u svemu ispravno postupao. To on zna najbolje, ali ako poslije cijele ove galame postoji i zrno sumnje u njemu u ispravnost sopstvenog postupka, onda to za njega zasigurno nije dobro. Pored svega će se to odraziti na njegov nastup na Australia Openu, iako on navodno vrijedno trenira. Ne vjerujemo da će ova situacija kako se komentariše u srpskim medijima na njega djelovati motivaciono, jer je ruku na srce previše i ludila i propusta u svemu ovome na svim stranama. Usudili bi se da kažemo da bi mu možda bilo pametnije da se zbog svih ovih stvari i pritiska javnosti povuče sa Australia Opena. Jer nije samo u pitanju ovaj turnir, nego, rekli bismo, njegova karijera.

Ono što je najmanje moguće jeste sačekati krajnji ishod, a iz nekih stvari izvući pametne pouke. Euforija i pristrasnost nam tu neće biti ni od kakve pomoći i koristi.

ISTOK

 

 

 

CATEGORIES
Share This