Njemačka okrenula leđa Republici Srpskoj zbog Dodika

Njemačka okrenula leđa Republici Srpskoj zbog Dodika

Ministar spoljnih poslova Nemačke Heiko Mas govorio je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

 

Mas je komentarisao portalu Klix.ba izvještaj visokog predstavnika Kristijana Šmita koji nije imao priliku da predstavi u Savjetu bezbednosti, politiku Milorada Dodika i eventualne sankcije za vlasti Republike Srpske ali i njemačke investicije u BiH kao i reformu Izbornog zakona.

Na pitanje da li se slaže sa izveštajem Kristijana Šmita poslanog u Savjetu bezbjednosti prošle nedelje gdje je kao glavnog krivca za blokade i političke probleme u BiH okarakterisao

“Ono što trenutno proživljavamo u Bosni i Hercegovini je najgora politička kriza od završetka rata u BiH 1995. i ja dijelim to mišljenje. Pogađa me kada čujem da se ljudi u zemlji čak ponovo plaše nasilja”, kazao je Mas.

On je kazao da je za to prvenstveno odgovorna opasna i neodgovorna secesionistička politika vlade Republike Srpske.

“Nakon povlačenja iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, sljedeća odluka treba, prema svemu sudeći, da bude povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i državnih poreskih organa, pa čak i formiranje vlastite vojske. Ova nacionalistička politika otvara stare rane i ugrožava mirnu budućnost cijele zemlje. Ovakav put ne rješava nijedan jedini problem, a stvara mnogobrojne nove probleme, posebno za ljude u Republici Srpskoj”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, permanentna kriza praćena institucionalnim haosom, paralizom očajnički potrebnih reformi i daljnje rastuće tenzije otjeraće investitore iz zemlje, povećati broj nezaposlenih i intenzivirati odlazak stanovništva.

Na pitanje da li će Nemačka uvesti sankcije Miloradu Dodiku, Mas odgovara da Njemačka “neće sjedeti skrštenih ruku”.

“Nećemo moći skrštenih ruku pratiti nastavak ove neodgovorne politike. Jer takva politika ne šteti samo ljudima u Bosni i Hercegovini. Ona unazađuje i sav napredak koji je na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma postignut tokom dugog niza godina uz ogromnu podršku međunarodne zajednice, EU i Njemačke”, kazao je njemački šef diplomatije.

Navodeći da Njemačka pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini, on je poručio sasvim jasno:

– Mi niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislićemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje.

Mas je rekao da u tom pogledu veoma blisko se usaglašavaju s partnerima, unutar EU, ali i sa Amerikancima i Britancima.

On je rekao da visoki predstavnik igra ključnu ulogu.

“On treba da jača državne institucije na svim nivoima i da nadzire provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za to ima punu podršku Njemačke, naših partnera iz EU i velike većine članica Savjeta bezbjednosti. On ima na raspolaganju široku paletu instrumenata, u koju spadaju i ovlaštenja koje mu je dodijelila međunarodna zajednica, takozvane bonska ovlaštenja”, kazao je Mas.

(BNJ)

CATEGORIES
Share This