“Niti Dejton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje”

“Niti Dejton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje”

Sjedinjene Američke Države poštuju pravo na mirno okupljanje i proteste jer je to dio demokratije, ali nema opravdanja da se na standarde vezane za integritet izbornog procesa odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjaluci, saopštila je Ambasada SAD na svom tviter nalogu.

“Svako ko se kandiduje za javnu poziciju mora da poštuje demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i moraju prestati sa iznošenjem nepotpunih i netačnih informacija glasačima u vezi s izbornim procesom”, naglasili su oni.

Istakli su da su SAD posvećene principima Dejtona – da je BiH demokratska multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom.

“Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju pravo bilo kojem entitetu da se može otcijepiti. Svaka aktivnost koja bi vodila ka raspadu BiH bi značila kršenje Dejtona i imala bi ozbiljne posljedice”, naglasili su oni.

Dodali su da vlasti imaju odgovornost da osiguraju integritet izbornog procesa, što uključuje i ponovno brojanje listića i druge mjere koje nalažu okolnosti.

(BN   Foto: Fena)

CATEGORIES
Share This