Nezakonita kupovina žičare od 17 miliona KM

Nezakonita kupovina žičare od 17 miliona KM

– Šestosjedna žičara na Jahorini u koju je Olimpijski centar (OC) prije dvije godine uložio 17 miliona KM izgrađena je nezakonito, kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH. U Nadzornom odboru OC kažu da rješenje vide u rušenju žičare.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je tužbu Olimpijskog centra (OC) Jahorina protiv rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH (KRŽ BIH) kojim su poništeni njihov tender i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku 17 miliona vrijedne šestosjedne žičare. U tome ne bi bilo ništa sporno da pomenuta žičara ne postoji već gotovo dvije godine.

Pojašnjenja radi, preduzeće „TNT“ iz Banjaluke se, a na šta je CAPITAL ranije upozoravao, još 2021. godine žalilo na Zaključak OC Jahorina u postupku nabavke šestosjedne isklopive žičare na lokaciji „Rajska dolina“, ali uprkos tome OC Jahorina je proveo postupak nabavke i dao ugovor italijanskom preduzeću „Leitner“, te time prekršio Zakon o javnim nabavkama i nije ispoštovao suspenzivno dejstvo žalbe.

KRŽ BiH je nakon žalbe TNT-a poništio Obavještenje o dodjeli ugovora, Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, kao i tendersku dokumentaciju za pomenutu nabavku, zbog čega je Jahorina izjavila tužbu na ovakvo rješenje KRŽ-a.

Sud BiH sada odbija pomenutu tužbu Olimpijskog centra Jahorina, ali se postavlja pitanje smisla svega obzirom da gondola na lokaciji „Rajska dolina“ postoji već gotovo dvije godine.

Sud BiH je zaključio da je Olimpijski centar bio dužan obustaviti postupak nabavke do donošenja konačne odluke KRŽ-a, a ne sprovesti ga do kraja i donijeti Odluku o izboru.

„Po shvatanju ovog upravnog vijeća ovakvim postupanjem ugovornog organa se stvara nesigurna praksa u postupcima javnih nabavki“, istaknuto je u Rješenju Suda BiH.

Vijeće je napomenulo da je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ugovorni organ dužna postupati transparentno, da se u postupku javne nabavke prema ponuđačima ponaša jednako i nediskriminišuće, na način  da osigura pravičnu i aktivnu konkurenciju.

Traljić: Žalba ima suspenzivno dejstvo

Srđan Traljić iz organizacije Transparency international kazao je da se u ovakvim slučajevima Zakon o javnim nabavkama mora decidno poštovati.

„Žalba ima suspenzivno dejstvo i kada neko izjavi žalbu postupak se mora obustaviti dok se ne odluči o žalbi i ukoliko je ugovorni organ zaobišao ovo pravilo radi se o teškom kršenju Zakona o javnim nabavkama“, kazao je Traljić.

Elek pozvao urednika CAPITALA da sruši žičaru

Na pitanje novinarke portala CAPITAL šta će se desiti sada kada je Sud BiH odbio tužbu Olimpijskog centra, s obzirom na to da šestosjedna žičara postoji već gotovo dvije godine, predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek je rekao da poziva glavnog i odgovornog urednika portala CAPITAL Sinišu Vukelića da sruši žičaru.

„Pozvaćemo gospodina Vukelića da sruši žičaru“, naglasio je Elek.

Na pitanje novinara kakve veze Vukelić ima s tim Elek je ponovio: „Pa eto ja bih volio da dođe on da ruši pošto je plaćen dovoljno od ovih stranih nevladinih organizacija i ima dovoljno novca pa neko dođe da sruši“.

Urednik CAPITAL–a poručio je gospodinu Eleku da za kršenje zakona ne treba da krivi medije i novinare, već da vrši svoju dužnost koju ima kao predsjednik Nadzornog odbora.

„Napad i vršenje pritiska na novinare je klasično skretanje pažnje sa 17 miliona KM vrijednog tendera koji je oboren na sudu. Pustite novinare da rade svoj posao gospodine Elek i kažite nam ko će odgovarati za ovaj promašaj, to javnost interesuje“, rekao je Vukelić.

(Capital) Foto: OC Jahorina

CATEGORIES
Share This