Nestali testovi za koronu? Ovaj sistem karakteriše hroničan nedostatak informacija prema građanima

Nestali testovi za koronu? Ovaj sistem karakteriše hroničan nedostatak informacija prema građanima

Poslanici PDP–a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić i Draško Stanivuković rekli su danas da je Republika Srpska jedina u regionu koja trenutno nema vakcina protiv sezonskog gripa, što je skandalozno, poručili su na konferenciji za novinare.

“Ovaj sistem karakteriše hroničan nedostatak informacija prema građanima. Informacije se ili sektivno pružaju ili se ne daju. U martu i aprilu imali smo 50-60 zaraženih institucije su svaki dan imale sjednice štabova i pravovremeno su građani bili informisani. Danas kada imate 500-600 zaraženih dnevno, svaki drugi testirani je zaražen imamo jednom sedmično zasjedanje tijela koji bi se trebali baviti ovim pitanjem. To je u pauzama između njihovih fukcionerskih kampanja. Imali smo scenu da se jedinom epidemiologu naređuje da skine masku. To su loše poruke građanima”, rekla je Jelena.

Istakla je da smo juče imali slučaj da su nestali testovi.

“To su nam rekli građani, ali nam sistem nije rekao ništa o tome. Cijelo ljeto prošlo je bez pripreme. Niko nam nije rekao na koji način se pripremamo za jedan ovakav scenario. Odgovornost snose politički funkcioneri”, rekla je Trivić Jelena i istakla je da nam se desio egzodus medicinskog kadra.

Draško Stanivuković, narodni poslanik PDP-a rekao je da medicinsko osoblje mjesecima naporno radi, ali njihov rad otežan je nefunkcionisanjem sistema u kojem živimo.

“Škole su zatvorene, nakon nekoliko dana su otvorene, a ništa se objektivno nije promijenilo. Broj zaraženih se povećao. Neko se samo podigrao životom roditelja i djece. Opet apelujemo na skraćeno vrijeme ugostitelja. Vidjeli ste jedan vapaj ugostitelja i hitan sastanak sa institucijama, jer ne mogu da prežive. Postavljamo pitanje nadležnima, struci do čega je doveo skraćen broj radnih sati sa 16 na 14 časova. Objektivno možemo reći da je došlo samo do smanjenja prihoda. Dajte da vidite da li tim ljudima mogu da se daju neki povoljni krediti sa manjom kamatnom stopom, sa većim grejs periodom. Da im se pokuša pomoći. Da li razmak između stolova mora biti dva metra, može li biti biti metar i po. Ako su već rekli da su problem privatna okupljanja, zašto na javnim ne uvesti veće sankcije, a da ne ugrožavamo privredu”, rekao je Stanivuković.

Poslanik PDP–a apeluje na Univerzitetsko–klinički centar Republike Srpske da dozvoli roditeljima male djece da budu uz njih tokom liječenja u ovoj ustanovi, uz obavezno testiranje na virus krona.

On tvrdi i da je u jeku epidemije virusa korona došlo i do nestašice testova.

„Juče smo dobili informaciju, zdravstveni radnici izlaze pred građane koji čekaju u redu i jasno kažu: mi nemamo testove. Kad kažu ‘mi’ misle na institucije. Za ovo nije krivo medicinsko osoblje. Za ovo je kriv vrh sistema koji to nije obezbijedio. I zamislite sad situaciju – nema vakcina protiv gripa, nema testova za koronu, a najavljuju se vakcine protiv korone i to 250 hiljada”, kaže Stanivuković.

Jelena Trivić rekla je da nema pravog odgovora zdravstvenog sistema na situaciju sa virusom korona, jer struka odgovara isključivo politici.

6yka.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS