Nemoguć život u Republici Srpskoj sa minimalcem

Nemoguć život u Republici Srpskoj sa minimalcem

Minimalna plata u RS iznosi 520 KM, a u Savezu sindikata RS insistirali su da se poveća na 550 KM. Poslodavci su to odbili, zbog čega je Vlada RS odlučila da zagarantovani minimalac ostane nepromijenjen. Ako se ne bude vodilo računa o radnicima mnogi poslodavci će morati da se zabrinu kad se granice otvore, upozoravaju iz Sindikata.

Životni standard većine radnika odavno je na nezavidnom nivou. Najniža zagarantovana plata iznosi 520 KM, a kada se uzmu u obzir troškovi života teško da se taj iznos može nazvati bilo kakvom zaradom.

Minimalna plata je svojim iznosom prešla 55 odsto prosječne plate. Međutim, trenutna situacija izazvana pandemijom virusa korona pokazala je da to mora biti više, a preporuka Evropske komisije je da iznosi najmanje 60 odsto prosječne plate, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Za poslodavce bilo kakvo povećanje najniže plate za sada je neprihvatljivo.

“Razlozi za to leže u činjenici da je pandemija ozbilno pogodila privredu RS tako da u ovom trenutku smatramo da je apsolutno adekvatno da iznos najniže palte ostane na nivou iz 2020. godine”, kaže Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Najnižu platu u RS trebalo bi da prima između 17 hiljada i 21 hiljadu od ukupnog broja radnika, kaže Ranka Mišić.

U praksi se dešava, kaže ona, da ovaj iznos osim NK radnika primaju i lica sa visokom stručnom spremom, što pokazuje da ne postoji iskrena namjera da se država obračuna sa sivom ekonomijom. S druge strane, poslodavci tvrde:

“Primjenom zakona o podsticajima u privredi je ozbiljno sveden na najmanju moguću mjeru broj onih koji primaju najnižu platu u RS”.

Savez sindikata je, nakon uočenih manjkavosti na koje je upozoravao, pokrenuo inicijativu izmjena zakona o radu.

“Ono što smo tražili, a Vlada prihvatila nalazi se i u trogodišnjem programu ekonomskih reformi da se konačno uredi sistem plate u RS, da imamo jasno definisanu zaradu, da ne postoji diskiminacija da neko najnižu platu u javnom sektoru prima 550 KM, a u privatnom 520 KM. To nije fer”, kaže Mišićeva.

Sve jednom mora da stane pa tako i ova pandemija, kaže Mišićeva i poručuje da će mnogi poslodavci morati da se zabrinu kad se granice otvore.

                   

BN TV

CATEGORIES
Share This

COMMENTS