Nema promjena, čim se formira Savjet ministara svi će se vratiti na stare priče!

Nema promjena, čim se formira Savjet ministara svi će se vratiti na stare priče!

„Čim se formira Savjet ministara svi će se vratiti na početne pozicije Osmorka će početi da priča o građanskoj BiH, Dodik o nezavisnosti, a HDZ BiH o izbornom zakonu. Oni promovišu to, ja ne očekujem da će tu doći do sklada, daj Bože da griješim.“

Kandidatski status Bosni i Hercegovini za članstvo u EU je posljedica geopolitičkih odnosa, a ne zalaganja domaćih vlasti, ocjenjuje bivši član bh. Predsjedništva Mladen Ivanić gostujući u emisiji Mat BN televizije.

Kandidatski status za Bonu i Hercegovinu posljedica je geopolitičkih odnosa i želje EU i Zapada da pokažu da je ovo prostor njihovog uticaja, navodi bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

„Davanjem kandidatskog statusa oni obilježavaju na neki način kao teriotoriju dominantno pod svojim uticajem. Mislim da je u pitanju značajan događaj, ali ne i nešto što će proizvesti spektakulane promjene u narednom periodu. Npr. Sjeverna Makedonija je dobila status kandidata 2005. godine, to je više od 17 godina unazad, a ništa posebno od toga nije imala. Ništa više ni novca, ni fondova u odnosu na ono šta je imala BiH.“, ocjenjuje Ivanić.

Bivši član Predsjeništva BiH podsjeća i da je BiH zadnja koja taj status dobija, prije nje su ga dobile S. Makedonija, Srbija, Albanija i Crna Gora.

„Ništa mi nećemo imati bolji ekonomsku i pravnu situaciju u odnosu na period koji je iza nas. Ovo je samo vrsta političke odluke, jer šta su vlasti uradile? Ništa posebno.“

Koristi od kandidatskog statusa za obične građane mogu se naći uz volju političara, naglaša Ivanić i navodi primjer ukidanja rominga za zemlje Zapadnog Balakana u EU.

„Ja mislim da je sljedeći zahtjev koji bismo morali podnijeti da naši univerziteti dobiju status kao da su u drugim zemljama EU. To bi našim studentima pomoglo, a Evorpi ne bi bio problem, jer ne odlučujemo.“, smatra  Ivanić.

Na pitanje da li očekuje promjene u ponašanju političara u BiH, Ivanić odgovara:

„Ne mislim da će se mijenjati. Uz to jedan dio njih je o Evropi govorio forme radi, nego što je u nju istinski vjerovao, jer EU traži ozbiljniju vrstu ponašanja od one koju mi imamo. Tamo i sama sumnja na krivično djelo znači ostavke, a ne privođenje ljudi, da prođe bez ostavki. Naši političari više vole da manipulišu s ljudima nego da primjenjuju EU kriterije.“

O formiranju nove vlasti u BiH, kaže:

„Čim se formira Savjet ministara svi će se vratiti na početne pozicije Osmorka će početi da priča o građanskoj BiH, Dodik o nezavisnosti, a HDZ BiH o izbornom zakonu. Oni promovišu to, ja ne očekujem da će tu doći do sklada, daj Bože da griješim.“

Prvi značajan korak nove vlasti, mogao bi biti promjena Zakona o platama u javnim institucijama, jer se po važećem Zakonu za koji je svojevremeno  zeleno svjetlo dao SNSD-ov funkcioner Nikola Špirić, plate po istom ključu povećavaju i administrativnim radnicima i funkcionerima.

Samo što jednom povećane plate funkconerima ustavno ne mogu biti smanjene. Jedini način da se to promijeni da se finkcioneri isključe iz tog Zakona i da se za njih spremi novo zakonsko rješenje, ističe Ivanić.

Na kraju, Ivanić je stava da se nikakve značajnije promjene u Bosni i Hercegovini neće uskoro dogoditi, ali da ubrzano postajemo zemlja staraca, pa će prema trendovima prosječna starost bh. stanovnika u naredne dvije decenije biti 50 godina, što je poražćavjuće.

(BN)

CATEGORIES
Share This