Nema borbe sa ovakvim pravosuđem protiv korupcije

Nema borbe sa ovakvim pravosuđem protiv korupcije

Više od 416 javnih nabavki u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije korona virusom obavljeno je putem pregovaračkog postupka bez obavještenja. Kupovane su pokretne bolnice, nabavljane maske i rukavice po abnormalno visokim cijenama, međutim, još uvijek niko nije odgovarao za brojne zluopotrebe u vrijeme pandemije.

5. marta 2020. godine u Republici Srpskoj pojavio se prvi slučaj virusa korona.  Iako su nadležni govorili da je to izmišljen virus, od tad ništa više nije bilo isto. Počele su zloupotrebe vanredne situacije i provođenje netransparentnih nabavki.

Dok su građani bili zatvoreni zbog policijskog časa, pod okriljem noći, brojni poslovi su sklapani. Iste te ugovore premijer Srpske Radovan Višković obećao je javno pokazati početkom ove godine, međutim, do toga još uvijek nije došlo.

Zato sada ima drugi odgovor na pitanje gdje su ugovori.

„Svi oni koji su vršili javne nabavke na njihovim sajtovima imate te javne nabavke a to što očekujete da predsjednik Vlade bude nečiji poštar ili neko ko će servirati neku dokumentaciju nekome ko to želi. Ja nemam potrebu za tim ja imam dovoljno posla i obaveza“, kaže  Radovan Višković, premijer RS.

Jedini zvanični potez institucija bio je u slučaju podizanja optužnice protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora republičkog Instituta za javno zdravstvo kao i protiv direktora firme Procontrol Slavka Bojića, bivšeg direktora Sineks laboratorije Sanija Crljića, direktora agencije „Travel for fun“ Saše Markovića te direktora Promedinga Dragana Dubravca.

Optuženima se na teret stavljaju zloupotrebe u postupcima javnih nabavki za vrijeme epidemije korona virusa kojim je Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka.

Suđenje u ovom slučaju počelo je u februaru ove godine i još traje. Iako su se u javnosti pojavile informacije da Okružni sud u Banjaluci još nije zakazao nastavak suđenja za korona ugovore, za BN iz suda kažu da se ipak zna kad će biti novi pretres.

„Obavještavam Vas da će glavni pretres biti zakazan u zadnjoj sedmici mjeseca avgusta ili prvoj sedmici mjeseca septembra tekuće godine,kada će biti ispunjeni procesni uslovi za zakazivanje istog, a kada će proteći i godišnji odmori sudija i učesnika u postupku. Postupak se vodi prema zakonom utvrđenim procedurama koje moraju biti ispunjene, zbog čega nismo u mogućnosti navesti tačan datum završetka suđenja, odnosno izricanja presude u navedenom predmetu“, navode iz Okružnog suda u Bamjaluci.

Najupečatljiviji primjer zloupotreba u vrijeme pandemije je nabavka pokretne bolnice koju je Vlada Srpske, brže bolje, već krajem marta 2020. godine nabavila za 3,6 miliona maraka.

Bolnica je predmet istrage, a policija Republike Srpske iz više institucija izuzela je dokumentaciju u vezi s nabavkom. I tu se stalo sa konkretnim potezima.

„Ovde se niko nije bavio time da li je bilo opravdano izuzimanje milionskih nabavki čak ni revizor u RS kroz izvještaj za tu godinu nije pomenuo ništa niti ih uvrstio u svoj uzorak što je apsurdno. Sa ovakvim pravosuđem ne znam da li imamo preduslove za borbu protiv korupcije“, ističe  Srđan Traljić, Transparensy BiH.

Pandemija je pokazala da su na prvom mjestu lični interesi. Javne nabavke su oduvijek stavljane pod lupu, govorilo se o netransparentnosti trošenja javnih sredstava i onda je, u pandemiji sve kulminiralo. Vjetar u leđa dala im je, očigledno nekažnjivost.

„Problem je u tome što ne radi pravna država i pravosuđe jer Tužilaštvo  SIPA i policija RS mogli bi da dođu do svih tih dokumenata i proceusiraju ugovore ali pravosuđe je pod kontrolom mafije i organizovanog kriminala i sraslo je sa vlastima i zato se oni tako bahate i sve mogu da kriju i ponašaju se krajnje neprimjereno“, kaže  Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Iako se čini da, bar za sad, postoji mala nada da će konačno neki slučaj korupcije u Srpskoj biti procesuiran,a počinioci sankcionisani,  mnogi su mišljenja da će svi ovi slučajevi, ukoliko i završe pred sudom, biti okončani ili oslobađajućim presudama ili presudama licima koja su bila samo nečije marionete u cijelom postupku.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This