NE odluci Zelenskog: Slavimo Božić 7. januara

NE odluci Zelenskog: Slavimo Božić 7. januara

Ukrajinska pravoslavna crkva saopštila je danas da neće poštovati naredbu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se Božić obilježava 25. decembra.

Porptarol Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Kliment rekao je da je „apsolutno zagarantovano da će većina Ukrajinaca proslavljati Božić kao i ranije“.

Mitropolit Kliment tvrdi da su političari „opravdali pomijeranje Božića na 25. decembar odvajanjem od ruske tradicije“, što je netačna i nepotpuna informacija.

„Obilježavanjem Božića 7. januara ne prati se ruska tradicija, već kalendar Crkve u Jerusalimu, gdje se nalaze najznačajniji hrišćanski hramovi i gdje se većina velikih pravoslavnih praznika slavi po julijanskom kalendaru“, rekao je mitropolit Kliment.

On je istakao da je obilježavanje Hristovog rođenja 25. decembra proisteklo iz turskog pravoslavnog hrišćanstva i da mu je teško da objasni zašto su poslanici Vrhovne rade donijeli odluku da je „turska tradicija bliža ukrajinskom narodu od one u Jerusalimu i Vitlejemu“.

Zelenski je juče potpisao dekret kojim se usklađuje proslava jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika sa gregorijanskim kalendarom.

Ukrajina je oduvijek obilježavala Božić 7. januara, odnosno po julijanskom kalendaru.

Početkom ovog mjeseca, ukrajinski parlament je glasao za ukidanje državnog praznika 7. januara.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This