Napuštanje NSRS i blokada puteva: Pitali smo opoziciju šta će učiniti ako dođe do kriminalizacije klevete

Napuštanje NSRS i blokada puteva: Pitali smo opoziciju šta će učiniti ako dođe do kriminalizacije klevete

Slobodna Republika Srpska u kojoj je slobodno govoriti, misliti i pisati – moto je pod kojim će danas predstavnici slobodnih medija i aktivisti koji se bore za slobodu govora i mišljenja u Republici Srpskoj održati protestnu šetnju od Trga Krajine do Narodne skupštine Republike Srpske.

Okupljanje počinje u 9 časova ujutro na Trgu Krajine u Banjaluci, odakle će se učesnici uputiti prema parlamentu Srpske, gdje u 10 časova počinje sjednica na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta i značajno ograničava sloboda govora građana Srpske.

O štetnosti ovog zakona u proteklih nekoliko mjeseci govorili su brojni pravnici, predstavnici sindikata, novinari, analitičari, predstavnici domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, i mnogi drugi.

Klimoglavci

Da li će vlast ostati gluva na sva ova upozorenja i usvojiti sporni zakon ostaje da se vidi, a mi smo pitali predstavnike opozicije, koji tvrde da su protiv navedenog zakona, šta će učiniti da spriječe donošenje navedenog zakona i šta ako se on, ipak, donese.

Šef poslaničkog kluba SDS, Vukota Govedarica poručio je ranije da Vlada Srpske treba da povuče Prijedlog zakona iz skupštinske procedure, a ukoliko se to ne desi pozvao je opoziciju da ne učestvuje u radu skupštine i sve svoje aktivnosti usmjeri na obaranje tog zakona.

– Mi ćemo tražiti povlačenje Prijedloga zakona kojim se ugrožava pravo i sloboda govora ne samo novinara, nego i svakog čovjeka u Srpskoj – kaže Govedarica, naglašavajući da je to udar na sve građane.

Šef Kluba poslanika PDP u parlamentu Srpske, Igor Crnadak, ističe da će prvo pričekati da vidi da li će vladajuća većina ostati pri stavu da se sporni zakon, ipak, usvoji. Nakon toga opozicija će dogovarati dalje korake.

Igor Crnadak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Važno je da se dobro pripremimo za sjednicu i da na njoj još jednom definitivno pokušamo razobličiti šta je pozadina ovog zakona, a to je da se od građana u Srpskoj naprave mali roboti koji će samo klimati glavama, te raditi i govoriti ono što želi vlast – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Dodaje da će, ako vlast usvoji navedeni zakon, opozicija odlučiti da li će se povući iz skupštine, blokirati njen rad ili će ići u blokade puteva u Banjaluci i Srpskoj, ili nešto četvrto.

Protiv napuštanja Skupštine

Lider pokreta „Za pravdu i red“ i narodni poslanik, Nebojša Vukanović, ne slaže se da je napuštanje parlamenta Srpske rješenje.

Nebojša Vukanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On smatra da vlast upravo to i čeka, te da bi to bio loš potez.

– Vlastima odgovara povlačenje opozicije i da se u parlamentu ne vode nikakve rasprave. Ja sam protiv napuštanja skupštine i u prošlom sazivu sam zbog toga često ostajao sam u skupštini. Klub poslanika „Za pravdu i red“ definitivno neće napuštati NSRS jer se s tim ne dobija ništa, osim bježanja, što bi režimu išlo na ruku, jer oni stalno mijenjaju poslovnik, oduzimaju riječ opoziciji i ne žele da se čuje bilo kakva diskusija i rasprava – kategoričan je Vukanović.

Za Srpskainfo kaže da podržava svaki demokratski oblik borbe, uključujući blokade puteva i proteste.

Vukanović smatra da je vlast namjerno izabrala ljeto, kada su napolju velike vrućine, a veliki broj građana na odmorima, kako bi bio što manji otpor javnosti kada usvoje sporni zakon.

– U svakom slučaju, mi smo za proteste, ali ne samo jedan dan već da se ide u blokade puteva i ključnih institucija, kao i sve druge vrste građanskog otpora – poručuje Vukanović.

O narednim koracima naknadno

Narodni poslanik i član Predsjedništva Narodnog fronta, Željko Dubravac, ističe da je stav njegove stranke jasan, a to je povlačenje spornog zakona iz skupštine.

– Kroz današnju diskusiju ćemo pokušati još jednom da uvjerimo skupštinsku većinu o pogubnosti predloženog zakona. Ukoliko većina ostane pri tome da se kleveta kriminalizuje i tako se ogluše o glas javnosti, koji bi trebao da bude iznad zakona i NSRS, onda ćemo u okviru opozicije razgovarati o narednim koracima – kaže Dubravac za Srpskainfo.

Željko Dubravac
FOTO: DNS

Ako se procijeni da je napuštanje NSRS dobra opcija, Dubravac ističe da je spreman i na to, kao i na proteste.

– Zainteresovani smo da se dođe do jednog kvalitetnog zakona kada su u pitanju mediji i medijska djelatnost, a da se pomenute odredbe kojima se želi inkriminisati kleveta urede na jedan bolji način u okviru građanskog zakona – kaže Dubravac.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This