Namjestili tender i dodijelili ga “Nestro petrolu”

Namjestili tender i dodijelili ga “Nestro petrolu”

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na čijem je čelu Boris Pašalić dodijelilo je ugovor za nabavku goriva „Nestro petrolu“ i to nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila prvi tender i donijela rješenje u kojem je stajalo da je Ministarstvo pogodovalo upravo toj ruskoj kompaniji

Ovaj tender bio je vrijedan skoro 120 hiljada maraka, a u Ministarstvu su zahtijevali da ponuđač ima benzinske pumpe na određenim lokacijama.

„Obavezno je da ponuđač ima pumpe u Istočnom Sarajevu, Brodu, Prijedoru, Gradišci, Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Sokocu i Trebinju“, istaknuto je u posljednjem tenderu Ministarstva poljoprivrede.

Iako je Kancelarija poništila tender zbog pogodovanja „Nestro petrolu“, to ipak nije spriječilo Ministarstvo da im u konačnici dodijeli ugovor nakon ponovljenog postupka.

Pojašnjenja radi, a kako je CAPITAL ranije pisao, Ministarstvo je najprije raspisalo tender za nabavku goriva u kojem je tražilo od ponuđača da ima benzinske pumpe na 24 različite lokacije, a kasnije se ispostavilo da na svim tim lokacijama pumpe ima upravo „Nestro petrol“ dok su na nekima poput Čajniča i jedini.

Ova nabavka je poništena nakon što se na nju žalio „Hifa petrol“, a Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je utvrdila da je Ministarstvo pogodovalo „Nestro petrolu“.

Kako je CAPITAL takođe objavio, Ministarstvo nije jedino koje je pogodovalo toj ruskoj kompaniji, kako je Kancelarija takođe utvrdila, to su uradili i Narodna skupština Republike Srpske, kao i Inspektorat RS.

„Nestro“ je favorizovala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je pronašla malo drugačiji način da to uradi.

Naime, umjesto da kao jednu od lokacija zahtijeva Čajniče kako su to uradile druge institucije, Cvijanovićeva je zatražila da ponuđač ima pumpu u Srebrenici, a ispostavilo se da takođe samo „Nestro“ ima pumpu i na toj lokaciji, ali ni „novi recept“ joj se nije isplatio jer je i ova nabavka nakon žalbe poništena.

Iz Službe predsjednika su tada istakli da predsjednik, potpredsjednici i članovi Kabineta obavljaju poslove kao što su dodjela priznanja, odlikovanja, polaganje vijenaca, na teritoriji cijele RS, što se odnosi i na Srebrenicu.

„Srebrenica spada u izrazito nerazvijenu opštinu i zahtijeva veću posvećenost republičkih organa“, pravdali su se u izjašnjenju koje nije zaustavilo KRŽ da poništi nabavku i vrati je na ponovni postupak.

Kapital

CATEGORIES
Share This