Nakon debakla u Evropskom parlamentu Šmit je danas na novom ispitu pred britanskim parlamentarcima

Nakon debakla u Evropskom parlamentu Šmit je danas na novom ispitu pred britanskim parlamentarcima

Nakon debakla u Evropskom parlamentu kada je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit na kraju rasprave počeo gubiti živce, on će se suočiti sa članovima Komiteta za vanjske poslove britanskog parlamenta.

Parlament Velike Britanije objavio je da će visoki predstavnik Kristijan Šmit danas biti saslušan pred ovim visokim domom.

Kako je navedeno na web stranici Komiteta za spoljne poslove, sjednica će biti otvorena za javnost.

Saslušanje bi trebalo početi u 16:00 po londonskom, odnosno 17:00 po našem vremenu.

Šmitov debakl u Evropskom parlamentu

Nakon debakla u Evropskom parlamentu, kada je Šmit na kraju počeo gubiti živce, on će se suočiti sa članovima Komiteta za spoljne poslove britanskog parlamenta.

Na čelu tog tijela je Alicia Kearns, konzervativna poslanica.

Pored nje, u Komitetu su još i Saqib Bhatti, Andrew Rosindell, Bob Seely, Henry Smith i Royston Smith, ispred Konzervativne stranke, Drew Hendry iz Škotske nacionalne partije, Neil Coyle, nezavisni poslanik, te Liam Byrne i Graham Stringer u ime Laburista.

Razlog zakazivanja saslušanja sličan je onome koji je doveo do neprijatnog suočavanja Kristijana Šmita sa evropskim parlamentarcima. kada su ga na kraju pitali za kakvu se on BiH zalaže – onu po planu Cvetković-Maček ili onu po dogovorima Miloševića i Tuđmana iz Karađorđeva.

„Prosto sam zaprepašten, umjesto visprenog, iskusnog njemačkog poslanika i političara, pred sobom smo imali nemuštog i defanzivnog prosječnog advokata koji nam je nastojao oduzeti vrijeme tumačenjem nekih ispraznih propisa. Na kraju saslušanja, moj je dojam da je jako zabrinjavajuće da je jedan takav čovjek na tako bitnoj poziciji“, rekao je tada jedan od poslanika Evropskog parlamenta. Jedini koji su branili Šmita bili se hrvatski parlamentarci na čelu sa Željanom Zovko.

Prilikom debate se visoki predstavnik hvalio da će BiH dobiti konačno državnu vladu koja će provoditi reforme, ali je odbio odgovoriti na pitanje kako će se to desiti sa dvije, kako je rečeno, „ekstremno-nacionalističke stranke – HDZ i SNSD – u vlasti“. Nije odgovorio ne na pitanje da li ima dil sa Miloradom Dodikom o državnoj imovini. Sve u svemu, izuzev jedne grupacije EPP-a, Šmit nije dobio prolaznu ocjenu kod evropskih parlamentaraca.

Istraživanje nakon izbora: Jelena Trivić bolja od Milorada Dodika

Inače, Šmit je u ovdašnjoj javnosti najviše zapamćen po blagoj reakciji na evidentne izborne krađe na posljednjim izborim kada je konstatovao „manje napravilnosti“, ali i vrlo nespretnim izmjenama Izbornog zakona uoči i u toku samog izbornog procesa.

Interesantno je da je britanska ambasada u BiH nakon izbora od jedne renomirane agencije u BiH tražila da se izvrši istraživanje javnosti i da je Jelena Trivić u njemu i dalje stajala bolje od Milorada Dodika. Sve ove informacije će biti dio izvještaja pred Britanskim parlamentom.

ISTOK

CATEGORIES
Share This