Najveći problem za građane kriminal i korupcija

Najveći problem za građane kriminal i korupcija

Policija i bezbjednosne agencije u Bosni i Hercegovini treba da budu odraz institucionalne i pravne vlasti, a ne sredstvo za održavanje bilo kog pojedinca ili stranke na vlasti, poručeno je sa današnjeg Okruglog stola Evropskog defendologija centra Banjaluka. Učesnici ovog projekta anketirali su uglavnom zaposlene u policijskim agencijama kako bi se definisali glavni problemi njihovog rada u BiH.

“Ono što je najinteresantnije u toj anketi jeste da je najveći broj ispitanika, preko 90 odsto, označio kriminal i korupciju kao najveći problem u Bosni i Hercegovini, kao najveću prijetnju i bezbjednosi izazov.“, kaže Petar Đukić, saradnik Evropskog defendologija centra Banjaluka

“To je sprega političke moći, političkih funkcionera i samog vrha kriminala u Bosni i Hercegovini. Svjedoci smo da se svakog dana iznose novi detalji o upletenosti ne samo policijskih strutkura, nego i tužilačkih.“, poručuje Svevlad Hofman, policijski savjetnik direktora Granične policije u BiH.

Iz Defendologija centra Banjaluka poručuju da su svi ovi podaci do kojih su došli zastrašujući.

„U organizovanom kriminalu dominira trgovina drogom, trgovina oružjem i trgovina ljudima. Izgubila se etička komponenta, komponenta poštivanja zakona, a nema dovoljno političke volje da se podstakne borba protiv tih društveno – štetnih devijacija.“, kaže  Duško Vejnović, predsjednik Evropskog defendologija centra Banjaluka.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici policijskih organizacija i agencija, nevladinih organizacija, akademskih i lokalnih zajednica, te relevantnih međunarodnih organizacija.

(BN)

CATEGORIES
Share This