Najnovije: Rat u Ukrajini, 98. dan – Rusi u Sjeverodonjecku. Sporna sudbina dva poljska bataljona

Najnovije: Rat u Ukrajini, 98. dan – Rusi u Sjeverodonjecku. Sporna sudbina dva poljska bataljona

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

Noćni rad MLRS na pozicijama Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu

  • Poslije ruskog raketnog napada, izgubljena komunikacija sa dva bataljona poljskih plaćenika

Poljski plaćenici raspoređeni u Dnjepropetrovskoj oblasti prestali su da komuniciraju nakon raketnog napada ruske vojske.

Snažni udari na područje razmeštaja poljske vojske i plaćenika u oblasti Pavlograda (Dnjepropetrovska oblast) doveli su do vjerovatne likvidacije dva bataljona vojnog osoblja.

U sastav bataljona ulazi od 300 do 1.000 ljudi, u zavisnosti od potreba na terenu. Ne postoje tačne informacije koliko je plaćenika likvidirano, ali se u medijima špekuliše da je u pitanju nekoliko stotina vojnika.

Kako je postalo poznato, nakon nedavnih raketnih napada na region, potpuno je prekinuta svaka komunikacija sa većinom poljskih plačenickih jedinica.

Prije nekoliko dana ruski ratni izveštač Jevgenij Podubni javio je da su u Pavlogradskoj oblasti stacionirana dva bataljona poljskog vojnog osoblja i da je vjerovatno riječ o plaćenicima iz poljskog PMC.

Odmah sljedećeg dana se saznalo da je region bio podvrgnut snažnom raketnom udaru, a trenutno postoje informacije da već nekoliko dana nije moguće uspostaviti kontakt sa grupom Poljaka.

Do sada nisu date zvanične izjave o pogibiji poljskih plaćenika, međutim, ranije je saopšteno da su ovi bili naoružani raznim vrstama opreme, uključujući artiljeriju, borbena oklopna vozila itd.

 

  • Uhapšen inženjer Antonova zbog proruske propagande

Vodeći inženjer i konstruktor u ukrajinskom preduzeću za proizvodnju aviona Antonov priveden je zbog podrške vojnoj operaciji Rusije, saopštilo je danas tužilaštvo Kijevske oblasti.

Tužilaštvo navodi još da je on priveden zbog “širenja sadržaja na internetu koji opravdava oružanu agresiju Rusije i glorifikuje oružane snage zemlje agresora”, prenosi TASS.

Dodaje se i da osumnjičenom prijeti kazna od pet godina zatvora uz moguće oduzimanje imovine.

  • Rusi kontrolišu Sjeverodonjeck

Ruske snage trenutno kontrolišu većinu Sjeverodonjecka, grada na istoku Ukrajine, ali ga nisu opkolile, saopštio je danas gubernator Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

Gajdaj tvrdi da je isporuka humanitarne pomoći ili evakuacija ljudi nemoguća zbog ruskog granatiranja, prenosi Rojters.

Jedinice Donjecke narodne Republike praktično su istisnule ukrajinsku vojsku iz Severodonjecka, saopštio je zamjenik ministra informisanja DNR Danil Bezsonov Prvom kanalu.
„Imamo uspjehe na sjeveru… U području Krasnog Limana, slavjanskog pravca, kao Severodonjecka odakle je neprijatelj praktično u potpunosti potisnut“, rekao je on.
Bezsonov je istakao da je na južnom  pravcu – područje Ugljedara, Orehova, Guljajpolja – front statičan.
„Tamo su u toku artiljerijska granatiranja, odbijaju se pokušaji kontranapada“, dodao je on.

Napadu na Krasni Liman prethodila je obimna artiljerijska priprema, koja je uništila ešaloniranu odbranu Ukrajinaca

  • Trupe Rusije i Donbasa nastavljaju sa oslobađanjem Krasnolimanskog okruga DNR
  • Ukrajinci granatirali Aleksandrovku i Jasinovatu

Ukrajinske trupe granatirale su Aleksandrovku i Jasinovatu, ispalivši sedam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Jasinovata se nalazi oko 25 kilometara sjeverno od Donjecka i u njoj se nalazi najveća željeznička stanica u bivšem SSSR-u.

Zapadno od grada, koji od 2014. godine kontroliše DNR, u pravcu Avdejevke, već skoro osam godina postoji linija dodira sa borbenim položajima ukrajinskih trupa.

  • DNR: “U ukrajinskom granatiranju ubijeno šest civila”

U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u protekla 24 sata u ukrajinskom granatiranju poginulo je šest civila, među kojima i jedan tinejdžer, a ranjeno je 19 osoba, saopštile su danas vlasti DNR, a prenosi TASS.

– Prijavljena su 42 napada ukrajinskih snaga u protekla 24 sata i u njima je ubijeno šest civila, uključujući tinejdžera rođenog 2009. godine, a 19 civila, uključujući dvoje djece, zadobilo je povrede – saopštila je DNR misija u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre na svom Telegram kanalu.

  • Oblak azotne kiseline u Sjeverodonjecku

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine snimili su oblak azotne kiseline koja je, kako oni navode. rezučltat ruskog granatiranja fabrike u Sjeverodonjecku.

  • Konašenkov: “Ukrajinci minirali kombi s tijelima vojnika u Azovstalju”

Ukrajinske snage su, povlačeći se, ostavile kombi s tijelima 152 militanta u podzemnim kompleksima čeličane u Azovstalju, postavivši ispod njega mine u namjeri da za to bude optužena Rusija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug.

Portparol ministarstva Igor Konašenkov rekao je na redovnom brifingu da je ruska vojska pronašla četiri mine ispod kombija i da je na osnovu rezultata ispitivanja zarobljenih azovskih militanata utvrđeno da su tijela poginulih minirana po direktnom naredenju Kijeva kako bi se optužila Rusija da namjerno uništava posmrtne ostatke i spriječava njihovo odnošenje radi predavanja rođacima.

Uništavanje artiljerijom 63 brigade Ukrajine kod Krivog roga

  • Konstantno rusko artiljerijsko granatiranje

Ruska armija ima ogromnu zalihu granata, satima granatiraju položaje Oružanih snaga Ukrajine i tek onda šalju trupe u ofanzivu, – Gaulajter Luganske oblasti

Ogromna zaliha granata omogućava Oružanim snagama RF da brzo i efikasno napadaju, a Oružane snage Ukrajine ne mogu ničemu da se suprotstave bez artiljerije velikog dometa, priznao je načelnik okupacione Luganske oblasne vojne uprave.

Gaidai je dodao da bi zauzimanje Severodonjecka bio težak i neprijatan trenutak za Ukrajinu.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This