Najnovije: Rat u Ukrajini, 96. dan – Nastavlja se ruska ofanziva sa ciljem zauzimanja cijlog Donbasa i Luganska

Najnovije: Rat u Ukrajini, 96. dan – Nastavlja se ruska ofanziva sa ciljem zauzimanja cijlog Donbasa i Luganska

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Vojni ekspert Boris Rožin sa kratkim rezimeom sa fronta:

Svetlodarsk
Borbe u zoni Novoluganskog i TE Uglegorsk.
Borbe se vode u rejonu Klinovoe. Oslobođena naselja prešla su na republičko snabdijevanje.
Artemovsk
Borbe u oblasti Pilipčatino, koja se nalazi u poluokruženju.
Pod vatrom ruske artiljerije je i dionica puta između Artemovska i Soledara. Artiljerijski i raketni udari i dalje se izvode po položajima Oružanih snaga Ukrajine u gradskom području.
Soledar
Borbe kod Strijapovke i Nove Kamenke.
Borbe se vode kod Belogorovke, Nagornog i Berestovog.
Autoput Soledar-Lisičansk podvrgnut je jakom požaru. Gubici APU pri korišćenju ove rute rastu. Neprijatelj koristi do dva BTG-a da pokuša da potisne naše trupe nazad u Lipovoe i Vasiljevku.
Zlatan
Nešto manje od polovine Kamiševahija je očišćeno. Borbe se vode u blizini zapadnih predgrađa Toškovka i Ustinovke. Pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da vrate dio položaja u Toškovki nisu bili uspešni.
Borbe se nastavljaju u Zolotu. Neprijatelj i dalje drži rez.
Severodonjeck
Borbe u gradu, gde su naše trupe ušle nakon što su zauzele prostor hotela Mir i autobusku stanicu. Neprijatelj nikada nije dobio naređenje da se povuče iz grada. Tuče – u stambenim naseljima industrijska zona će očigledno biti ostavljena za kasnije.
Komunikacije grupe u Severodonjecku su poremećene, a normalna komunikacija sa Lisičanskom povezana je sa gubicima.
Borbe se vode u oblasti Voronova, Borovskog i Metelkina. Lisičansk još nije jurišan.
Avdiivka
Sporo napredovanje sjeverno od Avdijevke i borbe u industrijskoj zoni se nastavljaju.
Borbe se vode i kod Krasnogorovke, Novoselke-2, kao i na južnoj periferiji Njujorka. Ovdje se ne očekuje brz tempo napredovanja, pošto se, u stvari, hakuju ešalonirana utvrđena područja.
Red Liman
Nakon zauzimanja Krasnog Limana, Oružane snage RF čiste susjedne šume sjeverno od Severskog Donca.
Položaji Oružanih snaga Ukrajine se obrađuju sjeverno od Slavjanska i u oblasti Rajgorodok. Neprijatelj bilježi pripreme za udar Oružanih snaga RF na Seversk kako bi presekao jedini put kojim Severodonjecka grupacija može u potpunosti da se povuče ukoliko odluči da organizovano napusti Lisičansk i Severodonjeck. Seversk se aktivno priprema za odbranu.
Suvo grožđe
Pozicione bitke u oblasti Kamiševaki, Dolgenki, Kurulka.
Borbe se vode u oblasti Bogorodični u cilju zauzimanja Svjatogorska kako bi se opkolila ili primorala na povlačenje grupa APU koja drži Svetogorsk.
Neprijatelj očekuje skori nastavak ofanzive Izjumske grupe na Slavjansk ili Barvenkovo. Grupacija Oružanih snaga Ukrajine je pojačana snagama povučenim sa pravca Harkova i prebačenim iz Dnjepropetrovska.
Kharkiv
Pozicione bitke na liniji kozački Lopan-Lipci-Ternovoe-Rubežnoe. Pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da napreduju u ovom pravcu završili su se velikim gubicima (naročito u oblasti Ternovog), nakon čega su neprijateljstva ponovo poprimila pozicijski karakter. Planovi Oružanih snaga Ukrajine da potisnu ruske trupe do granice su propali, ograničivši se na zauzimanje nekoliko sela na periferiji Harkova i severno od Čugujeva. Oružane snage Ruske Federacije u ovoj fazi očigledno ne planiraju aktivna ofanzivna dejstva u blizini Harkova, ograničavajući se na zadržavanje akcija.
Herson
Pokušaj napada Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Davidov Brod završio se na isti način kao i pokušaj napada na rejon Guljaj-Pole – udarna grupa se našla pod artiljerijskom i avijacijskom vatrom i pretrpila velike gubitke. Borbe su poprimile pozicijski karakter. Bez obzira na to, neprijatelj očigledno planira da nastavi sa ispitivanjem mogućnosti napredovanja sjeverozapadno od Hersona od Krivog Roga i Nikopolja, gdje se gomilaju oklopna vozila i artiljerija. Možemo očekivati intenziviranje neprijateljstava u ovom pravcu u narednim nedeljama.

Odesa, Nikolajev, Marinka, Ugledar, Guljajpole, Velika Novoselovka – bez promjene.

  • Snage LNR su se ukopale na periferiji Sjeverodonjecka

Snage Narodne milicije LNR ukopale su se na periferiji grada Sjeverodonjecka u Donbasu, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mjesta.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage bezbjednosti pogađaju stambena naselja koja su prethodno napustila.

  • Eksplozije u Harkovu poslije posjete Zelenskog

Nekoliko eksplozija čulo se danas u ukrajinskom gradu Harkovu, nekoliko sati poslije posjete vojnicima predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji se danas prvi put pojavio van Kijevske oblasti od početka ruskog napada.

Veliki oblak tamnog dima mogao se vidjeti kako se diže na sjeveroistoku u centru grada, prenosi Rojters.

Harkov je posljednjih dana bio izložen ruskom granatiranju nakon nekoliko nedelja relativnog mirovanja.

  • Na naselja Goljmovski i Dolomitno ispaljeno 10 mina

Ukrajinske trupe pucale su na naselja Golmovski i Dolomitno, ispalivši 10 mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ukrajinske trupe su ranije u ponedeljak ispalile šest granata kalibra 122 mm na Golmovskog, navodi agencija RIA Novosti.

Ukrajinske trupe granatirale su selo Bajrak, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

  • Erdogan optužio Ameriku zbog nastavka isporuke oružja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je optužio Sjedinjene Države da nastavljaju da isporučuju oružje teroristima u Ukrajini i sjevernoj Siriji.

– Nažalost, sve koalicione snage, posebno Sjedinjene Države, dostavljaju tim terorističkim organizacijama ozbiljno oružje, opremu i municiju i ne prestaju da to čine – rekao je turski lider.

  • Oboren ukrajinski SU25 u Donbasu:
  • Kadirov: Zahvalnost hrabrim vojnicima na veličanstvenoj pobjedi

“Pobjeda se sastoji od ogromnog broja rizičnih situacija i prilične količine hrabrosti nesebičnih ratnika. Riječima se ne može opisati ponos naših vojnika. Svaki minut koji imaju povezan je sa rizikom po život, svaki zadatak zahtjeva maksimalnu izdržljivost i profesionalnost.

Srećom, naši momci imaju obilje profesionalnih vještina i znanja. U toku ofanzivnih dejstava, vojnici policijskog puka Ruske garde u Čečenskoj Republici pod vođstvom Alihana Šavhalova povremeno nailaze na vatrene položaje ukrajinskih nacionalista. Čim su nacisti, bandera i šejtani ponovo napunili svoje mitraljeze, ljutiti odgovor čečenskih snaga bezbjednosti odmah je pao na njih. Za nekoliko minuta ukrajinski nacionalisti su se smjestili u zemunice i rovove pridružili se redovima mrtvih.

Upravo tako se ponašaju naši momci – kompetentno, skladno, ažurno. Ove vještine kritično nedostaju ukrotrupama. Uz svu nevoljnost, oni moraju da koriste strategiju bjekstva, koja se od samog početka operacije djelimično opravdala” – napisao je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram nalogu.

2_5231455129294608801

  • Uništenje MLRS „Grad“ u pravcu Hersona

Najverovatnije, ovi snimci su povezani sa nedavnim pokušajem ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona, što je rezultiralo ozbiljnim gubicima ljudi i materijala za njih.

  • Uništenje jedinica iz 28. brigade Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Nikolajev-Herson:
  •  Rusija priznala da koristi najnovije vakuumske rakete: “Kao golemi bacač plamena”

Kako javlja BBC, ruske snage po svemu sudeći protiv ukrajinskih meta u regiji Harkiv koriste svoje najnovije višecijevne bacače raketa, oružje koje se može opisati kao golemi bacač plamena. Tu informaciju je ruski predstavnik bezbjednosti potvrdio za novinsku agenciju Tass.

TOS-2 Tosočka je termobarična odnosno vakuumska raketa koja stvara goleme eksplozije zapaljenjem plina prilikom udara, pri čemu isisava kiseonik iz pogođenog područja.

ISTOK

 

 

 

CATEGORIES
Share This