Najnovije: Rat u Ukrajini, 94. dan – Zapad mijenja retoriku o Ukrajini, a Zelenski “spušta loptu”. Vri Sjeverodonjecki kotao

Najnovije: Rat u Ukrajini, 94. dan – Zapad mijenja retoriku o Ukrajini, a Zelenski “spušta loptu”. Vri Sjeverodonjecki kotao

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Vri Sjeverodonjecki kotao

Armija LNR tvrdi da je preuzela kontrolu nad svim linijama komunikacija Sjeverodonjecke grupacije Oružanih snaga Ukrajine. Mora se razumjeti da je riječ o kontroli vatre na preostalim putevima, pored glavnog autoputa Artemovsk-Lisičansk, gdje se vode borbe – neprijatelj pokušava da odgurne naše trupe od autoputa, iako nema potrebe govoriti o njenoj punopravnoj upotrebi, kađu ruski izvori.

Dejstvo LNR artiljerije po ukrajinskim položajima

  • Ukrajinci priznaju da su u defanzivi i da su Rusi podigli nivo operativnosti

Pojavljuje se sve više informacija koje potvrđuju da je pao grad Liman u regiji Donjeck. Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da se čini kako separatisti sad imaju kontrolu nad gradom.

“Prema neprovjerenim podacima, izgubili smo grad Liman”, rekao je Arestovič na objavljenoj snimci, dodajući da je napad bio dobro organiziran.

“To u načelu pokazuje povećan nivo operativnog upravljanja i taktičkih vještina ruske vojske”, dodao je.

Ruski artiljerijski udar kod Limana i uništavanje ukrajinske baze

  • Ukrajinci kažu da je Sjeverodonjeck pred padom

Čelnici Sjeverodnjecka, grada koji je Kijev proglasio „privremenom prestonicom oblasti Luganska“, izvještavaju je da je „gotovo dve trećine perimetra grada okupirano od strane neprijatelja“.

Granatirana kasarna sa ukrajinskim vojnicima Nacionalne garde u Dnjepropetrovsku, prema ukrajinskim izvorima 30 poginulih

  • Čak i Džonson konstatuje napredak ruske vojske

Zapad je pritisnut činjenicama  i realnim stanjem na terenu, promijenio dio retorike. Tako se više ne govori o pobjedi Ukrajine i sve manje o horizmu njenih vojnika, a sve više o napredovanju ruske armije. U tom smislu su i poslovično pristrasni Britanci promijenili retoriku pa je britanski premijer Boris Džonson danas rekao da ruske snage u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu bilježe “spor, ali očigledan” napredak.

“Mislim da je vrlo, vrlo važno da se ne uljuljkamo zbog nevjerojatnog heroizma Ukrajinaca, koji su odbacili Ruse od Kijeva”, rekao je Džonson jutros u razgovoru za Bloomberg.

“Bojim se da Putin, uz veliki trošak za sebe i za rusku vojsku, nastavlja osvajati teritorij u Donbasu. Ruske snage ostvaruju postupni i polagani, ali, bojim se, očigledan napredak”, rekao je Džonson.

  • Španski “EL MUNDO” izvještava o velikim gubicima Ukrajinaca

Ministarstvo odbrane Ukrajine i dalje izvještava o gubicima ruskih oružanih snaga od blizu trideset hiljada ljudi, što je vjerovatno veoma naduvana cifra.

Istovremeno, komanda Oružanih snaga Ukrajine praktično ne prijavljuje svoje gubitke. Teško stanje Oružanih snaga Ukrajine na frontu potvrđuju posredno, uključujući i izjave samog Zelenskog. “Gubimo 50 do 100 ljudi dnevno“, rekao je lider zemlje.

To daje razlog da se vjeruje da je ukrajinska vojska nevjerovatno iscrpljena, a njen moral ozbiljno oslabljen. Stoga, Kijev može čak i ustupiti neke teritorije u nadi da će ih kasnije vratiti.

  • “Pomirljivi” Zelenski poziva na pregovore

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se “Ukrajina mora suočiti sa stvarnošću” i razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zelenski je rekao da Ukrajina nije naročito željna razgovora s Putinom, ali vjeruje kako će to “biti potrebno da se okonča rat”.

“Postoje stvari o kojima moramo razgovarati s ruskim liderom. Ne kažem da Ukrajinci žele razgovarati s njim, ali moramo se suočiti sa stvarnošću onog što proživljavamo”, rekao je Zelenski.

  • Amerikanci ratuju u Ukrajini

Da američki dobrovoljci ratuju u Ukrajini pokazuje i snimak iz jedne njihove akcije:

  • Amerika nastavlja da isporučuje oružje Ukrajini

Vojni stručnjaci smatraju da bi slanje višecijevnih bacača raketa Ukrajini (MLRS) “moglo biti prekretnica” u ratu, dodajući kako bi takvo oružje moglo imati značajan učinak na ratištu.

Sky News je razgovarao s više vojnih stručnjaka nakon što su američki mediji objavili da Bijela kuća naginje slanju MLRS-ova ukrajinskoj vojsci. Ukrajina već neko vrijeme ističe da joj je to oružje prioritetno te moli Zapad da joj ga pošalje.

  • Čečeni zarobljavaju NATO oružje

Čečenske snage zauzele su različito oružje koje je Ukrajincima isporučio NATO:

 

  • Kadirov objavio snimak: “Ukrajinci danas mole za vojnu pomoć od zapadnih pokrovitelja”

Čečenski lider Kadirov je objavio snimke borbi u urbanim sredinama tokom specijalne operacije:

– Oni koji su još juče pokidali glasne žice, izjavljujući cijelom svijetu o nepobjedivoj ukrajinskoj vojsci, danas više vole da mole vojnu pomoć zapadnih pokrovitelja. Umjesto toga, molili bi za milost: to je jedina stvar koja može nekako pomoći njihovim „hrabrim“ ratnicima – rekao je on.

 

ISTOK

CATEGORIES
Share This